''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Έπεσαν οι υπογραφές ΔΕΠΑ –GASTRADE για το FSRU Αλεξανδρούπολης



.
Tεράστια η σημασία της στο γεωπολιτικό παίγνιο της περιοχής
Συμφωνία «σταθμός» για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό 20%.
Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της στις 23 Δεκεμβρίου η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών για την συμμετοχή της ΔΕΠΑ στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που αναπτύσσει η εταιρεία GASTRADE στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με κύκλους της Gastrade, η πλωτή εγκατάσταση θα εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την κατασκευή και για την δέσμευση δυναμικότητας στο αεριοποίησης στο τερματικό.
Το ισχυρό ενδιαφέρον της αγοράς έχει ήδη φανεί από την επιτυχημένη πρώτη φάση του Market Test κατά την οποία είκοσι εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υπερδιπλάσια από την τεχνική δυναμικότητα του έργου, δηλαδή για 12,2 δισ. κυβικά μέτρα έναντι των 5,5 δισ. κ.μ. για τα οποία έχει σχεδιασθεί. Η δεύτερη δεσμευτική φάση του Market Test έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί τη βασική υποδομή για την υλοποίηση ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή αφού θα προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής LNG από εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές.
Το έργο σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB θα δώσει την ευκαιρία σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στο LNG να προμηθευτούν αέριο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Οι χώρες αυτές, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Β. Μακεδονία, θα μπορούν πλέον να επιλέγουν προμηθευτή βάσει της πιο συμφέρουσας τιμής για τους καταναλωτές σπάζοντας τα παραδοσιακά μονοπώλια.
Η ΔΕΠΑ με την τριαντακονταετή εμπειρία της στην εμπορία και τις υποδομές φυσικού αερίου θα προσφέρει αλλά και θα επωφεληθεί από το mega project της Αλεξανδρούπολης. Το έργο αξίας 370 εκ. ευρώ θα είναι σε θέση να προμηθεύσει με αέριο και τον TAP σε περίπτωση διακοπής της παροχής από την Τουρκία. Το FSRU διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των σταθερών διαδρομών μέσω αγωγών που συχνά διασχίζουν εδάφη με μεγάλη επικινδυνότητα και γίνονται εργαλείο πίεσης σε περιόδους πολιτικών πιέσεων όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Ουκρανία, την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το έργο έχει σχεδιασθεί με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι ώριμο και απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης από την Ελληνική και Βουλγαρική Κυβέρνηση αφού αποτελεί βασική υποδομή για την ασφάλεια εφοδιασμού των δύο χωρών. Η Βουλγαρική Κυβέρνηση έχει εντάξει το LNG Αλεξανδρούπολης στην Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας αναφέροντας ρητά τη συμμετοχή της στο έργο μέσω της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz. Στην Ελλάδα, το έργο έχει ενταχθεί στον Εθνικό Οδικό Χάρτη για τα έργα Φυσικού Αερίου 2017-2022 και στην Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι έργο Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου