''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ο Σαράζ είναι παράνομα Πρωθυπουργός της Λιβύης!



Στην αποκάλυψη πως ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez Mustafa al-Sarraj κατέχει παράνομα της θέση αυτή και κατά παράβαση της συμφωνίας του 2015, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Issa.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αιγυπτιακή εφημερίδα Egypt Today, ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε παράνομη.
«Οποιαδήποτε συμφωνία που υπογράφεται από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επικυρώνεται από την νομοθετική εξουσία (σ.σ. τη Βουλή) ώστε να τίθεται εν ισχύ» είπε ο Aguila Saleh Issa.
Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης είπε ότι ο Σαράζ έχει ολοκληρώσει τη θητεία του, σύμφωνα με την συμφωνία του Skhirat του 2015, η οποία προέβλεπε θητεία μόνο 2 χρόνων.
Η συμφωνία του Skhirat που υπογράφηκε το 2015 από τα εμπόλεμα μέρη της Λιβύης, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, προέβλεπε εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε 2 φορές την ανανέωση της θητείας του Σαράζ. Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία είναι άκυρη, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Σαράζ με την Τουρκία.
«Η πολιτική συμφωνία της Λιβύης στο Skhirat, αναγράφει πως η κυβέρνηση πρέπει να απολαμβάνει τις εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου και να ορκίζεται στο σύνταγμα ενώπιον της Βουλής» είπε ο Aguila Saleh Issa.
Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής είπε πως θα συζητήσει την άρση της διεθνούς αναγνώρισης του Σαράζ κατά τη συνέλευση του Αραβικού Κοινοβουλίου στις 15 Ιανουαρίου. Επίσης είπε πως θα υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες από Ευρωπαϊκές χώρες και από τις ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, η Συμφωνία του Skhirat έδωσε την εξουσία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης. Το όγδοο άρθρο της συμφωνίας απαγορεύει στον Πρωθυπουργό της Λιβύης τη σύναψη διεθνών συμφωνιών χωρίς την συναίνεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Καθώς στη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν αντιπροσωπεύονται όλες οι περιοχές της Λιβύης, οι εξουσίες της είναι περιορισμένες. Οι συμφωνίες αυτές δεν είναι δεσμευτικές και δεν επηρεάζουν τα συμφέροντα τρίτων μερών, ενώ οι συμφωνίες δεν έχουν επιρροή στο μηχανισμό χάραξης θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει η ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου