''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Τουρκία 2023: πυρηνική ενέργεια ναι, πυρηνικά όπλα όχι;



.
Οι φήμες πως η Τουρκία προσπαθεί μέσω της ανάπτυξης πυρηνικών εργοστασίων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έχουν θορυβήσει το Τουρκικό κατεστημένο, που με άρθρα προσπαθεί να πείσει πως η Τουρκία δεν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Έτσι λοιπόν, ο Mehmet Öğütçü, πρώην διπλωμάτης και πλέον Πρόεδρος του London Energy Club και του Bosphorus Energy Club, με άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet προσπαθεί να πείσει πως η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για την εμπορική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και όχι την στρατιωτική.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά εργοστάσια από τη δεκαετία του 1960. Όμως, είτε από δικά της λάθη, είτε από λάθη των εταιρειών που αναλάμβαναν το έργο, οι προσπάθειες δεν καρποφορούσαν.
Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει πως παρά τις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μέσω των τριών (3) πυρηνικών εργοστασίων που προτίθεται να κατασκευάσει.

Στο άρθρο αναφέρεται πως από το 1979 λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, ενώ η Τουρκία έχει υπογράψει τις συνθήκες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Πλέον, χάρη στην Ρωσική Rosatom το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu θα ξεκινήσει τη μερική λειτουργία του το 2023, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα είναι πλήρως έτοιμο.
Τα άλλα δύο (2) πυρηνικά εργοστάσια είναι σχεδιασμένα να κατασκευαστούν το ένα στη Σινόπη του Εύξεινου Πόντου από την Ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries και την Areva και το άλλο στην Ανατολική Θράκη στα παράλια του Εύξεινου Πόντου 12km από τα Βουλγαρικά σύνορα στην İğneada της επαρχίας Kirklareli από την εταιρεία State Nuclear Power Technology Corporation της Κίνας και την Αμερικανική Westinghouse.
Πάντως, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου