''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Γιατί οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν μπλόκο στο Libra



 Μέτρα για την απαγόρευση του Libra, του κρυπτονομίσματος που θα λανσάρει το Facebook, ετοιμάζουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
«Θα λάβουμε σειρά πρωτοβουλιών τις ερχόμενες εβδομάδες, για να επισημάνουμε με σαφήνεια ότι το Libra δεν είναι ευπρόσδεκτο στην  Ευρώπη, γιατί διακυβεύεται η κυριαρχία μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.
«Δεν θα δεχτούμε μια ιδιωτική πολυεθνική εταιρία να έχει (…) την ίδια νομισματική δύναμη με τα κυρίαρχα κράτη που υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο, καθώς η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Facebook και των κρατών είναι ότι εμείς υποκείμεθα στον δημοκρατικό έλεγχο, δηλαδή ελεγχόμαστε από τους πολίτες», ανέφερε ακόμα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα
Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και  Ιαπωνία)  που συνεδρίασε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, συμφώνησε ήδη ότι η προϋπόθεση για την κυκλοφορία  κρυπτονομισμάτων σταθερής αξίας, όπως το Libra, είναι η θέσπιση ενός νομικού πλαισίου.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, υποστήριξαν την Παρασκευή ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των κινδύνων που θέτουν τα σταθερά ψηφιακά νομίσματα.
Η ιαπωνική προεδρία της G20, επικαλούμενη το ξέπλυμα χρήματος, την παράνομη χρηματοδότηση και την αποδυνάμωση της προστασίας καταναλωτών και επενδυτών, ζήτησε από το ΔΝΤ να εξετάσει τις μακροοικονομικές επιπτώσεις «περιλαμβάνοντας τoν σκεπτικισμό και τα ζητήματα για τη νομισματική κυριαρχία των κρατών μελών λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των χωρών».
Οι Ευρωπαίοι όμως θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να απαγορεύσουν το κρυπτονόμισμα του Facebook.  «Είμαι αντίθετος στο να επιτραπεί εισαγωγή ενός τέτοιου παγκόσμιου νομίσματος, καθώς αυτό είναι καθήκον των δημοκρατικών κρατών», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Πηγή: Lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου