''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Όσο πιο σκοτεινή είναι η νύχτα, τόσο πιο φωτεινά είναι τα αστέρια, τόσο μεγαλύτερη είναι η θλίψη, τόσο πιο κοντά είναι ο Θεός


ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ
Όσο πιο σκοτεινή είναι η νύχτα, τόσο πιο φωτεινά είναι τα αστέρια, τόσο μεγαλύτερη είναι η θλίψη, τόσο πιο κοντά είναι ο Θεός


Η πολυχρόνια υπομονή οδηγεί στην ταπείνωση.
Η ταπείνωση οδηγεί στην υγεία της ψυχής.
Η υγεία της ψυχής στη γνώση του Θεού.
Η γνώση του Θεού στην αγάπη του Θεού.
Και, τέλος, η αγάπη του Θεού στη χαρά του Θεού,
τη γλυκύτερη όλων.
Άγ. Ισαάκ ο Σύρος.

Η ασθένεια της ψυχής είναι βαρύτερη και πιο επικίνδυνη από την ασθένεια του σώματος, διότι η μεν ασθένεια του σώματος φέρνει τον θάνατό του, η ασθένεια όμως της ψυχής, το θάνατο της ψυχής που είναι αθάνατη. «Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» λέει ο Απ. Παύλος. Και ακόμη μεγαλύτερα από τον θάνατο, γιατί η αμαρτία φέρνει το χωρισμό από τον Θεό.
Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός 


ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ. Μου λέει ο λογισμός... ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, μα άνθρωποι που αγωνίζονται στο στίβο της δοκιμασίας... άλλος με ευκολότερους κι άλλος με πολύ σκληρούς αντίπαλους... προκειμένου να δρέψουν το στεφάνι της επουράνιου Βασιλείας. 


ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ. Άνθρωπος χωρίς καημούς... Ουράνιο μέλλον δεν έχει...

Και ξέρετε, άμα θυμώσουμε λιγάκι, κατεβάζουμε μια μούρη μέχρι κει κάτω, έτσι, μέχρι κει κάτω πάει η μούρη μας. Ιδίως μεταξύ των συζύγων. Μη παρεξηγείται κανένας. Και μεταξύ φίλων, και μεταξύ συνεργατών, και μεταξύ γειτόνων, και μεταξύ παπάδων, και μεταξύ δεσποτάδων, και μεταξύ μοναχών, και μεταξύ όλων ημών.
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ

Μεγάλος σταυρός, μεγάλη δόξα στους Ουρανούς. 

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου