''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόεδρος συνδέσμου εκδοτών βιβλίου: Μόνο το 8% των Ελλήνων διαβάζει σήμερα

Στην κορύφωση τους φτάνουν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ βιβλίου αυτό το Σαββατοκύριακο. Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου για το πόσο διαβάζουν οι Έλληνες.

Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο η καρδιά του Πολιτισμού και ειδικότερα του βιβλίου χτυπάει στο Ζάππειο, καθώς το 48ο Φεστιβάλ βιβλίου θα κλείσει τον κύκλο του την Κυριακή το βράδυ, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται.

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου παραμένει ανοιχτή πρόσκληση επικοινωνίας και συμμετοχής σε κοινές δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο τη προώθηση και τη διάχυση της πνευματικής παραγωγής στη χώρας μας», επισημαίνει στο Sputnik, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Γρηγόρης Πλαστάρας.

Ερωτηθείς σε τι διαφέρει το φετινό φεστιβάλ από τα προηγούμενα, απαντά: «Φέτος έχουμε περισσότερα περίπτερα και περισσότερες εκδηλώσεις. Πάνω από 200 εκδοτικοί οίκοι και πάνω από 200 εκδηλώσεις πλαισιώνουν το φεστιβάλ. Η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις».

Πόσο εύκολη είναι όμως για το βιβλίο η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή;

«Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή δεν μας έχει προβληματίσει. Το αναγνωστικό κοινό διευρύνεται. Είναι μικρό το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζει ψηφιακά και το ποσοστό αυτό δεν μεγαλώνει. Αν και πολλοί εκδοτικοί οίκοι έχουν στραφεί στα e-books, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα . Το παραδοσιακό βιβλίο αντέχει παρά την επέλαση της τεχνολογίας».

Ερωτηθείς για το αν αυξάνεται το αναγνωστικό κοινό, επισημαίνει ότι από τα στοιχεία που βλέπουμε κατά καιρούς, διευρύνεται, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκδοτών, μέσα στην κρίση υπάρχει άνοδος στις πωλήσεις των βιβλίων κατά 2000 ετησίως, μετά την πτώση στο μισό που προηγήθηκε.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μόνο το 8% των Ελλήνων διαβάζει σήμερα. Οι πωλήσεις βιβλίων ανέρχονται περίπου στις 8000, αριθμός που παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Τόσοι είναι οι τίτλοι που πωλούνται το χρόνο. Πριν ξεκινήσει η κρίση, οι τίτλοι που πωλούνταν ήταν 12.000 το χρόνο, ενώ κατά τη διαρκειά της, έφτασαν και τους 6.000», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αρκετοί συγγραφείς και το επόμενο τριήμερο θα υπογράψουν τα βιβλία τους, ενώ ξεχωρίζουν κάποιες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ένα θεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στο βιβλίο του Δημήτρη Πιατά «Σινέ Λαύκος». Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και ο Δημήτρης Πιατάς.

Την Κυριακή, ξεχωρίζουν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ψηφιακή λογοτεχνία (12:00 στη σκηνή «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης») και μια συναυλία σε συνθέσεις Γιώργου Ανδρέου και Νίκου Ξυδάκη (19:00, στη Σκηνή «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»), με την Κορίνα Λεγάκη και την Αναστασία Μουτσάτσου και σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου, της Κικής Δημουλά, του Διονύση Καψάλη, του Θοδωρή Γκόνη, του Μιχάλη Γκανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου