''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Εάν η Τουρκία εισβάλει για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα του Καστελλόριζου

Είσοδος της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ του Καστελλόριζου σημαίνει εισβολή. Εισβολή σημαίνει απάντηση με χρήση όχι μόνο διπλωματικών μέσων, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με πανεθνική κινητοποίηση. Τα πράγματα με το Καστελλόριζο είναι κρίσιμα, σχεδόν στην "κόψη του ξυραφιού". Έχουμε ξαναγράψει γι' αυτό. Σαν να πλησιάζει μια ύστατη ώρα. Αυταπάτες δεν δικαιολογούνται.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει για τα μέσα Αυγούστου έρευνες ανάλογες με αυτές, που έχουν χαρακτήρα εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Η θέση της Ελλάδας πρέπει και οφείλει να είναι ξεκάθαρη και αποφασιστική, ανάλογη της μετά από 40 χρόνια αντίστοιχης πρόκλησης, που προσχεδιασμένα και στοχευμένα δέχεται. Η απάντηση πρέπει να είναι και προς την Τουρκία και προς τις ΗΠΑ και προς το ΝΑΤΟ (και στα κράτη-μέλη του) και προς την ΕΕ (και στα κράτη-μέλη της) και προς τον ΟΗΕ και προς τις γειτονικές χώρες (Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος και άλλες αραβικές χώρες).

Αν παρά τα προληπτικά μέτρα της Ελλάδας στο νησιωτικό πλέγμα του Καστελλόριζου (ναυτικές περιπολίες κλπ) η Τουρκία εισέλθει στην ελληνική θαλάσσια περιοχή και επιχειρήσει να πραγματοποιήσει παράνομες σεισμικές έρευνες, τότε η κλιμάκωση θα έχει προκληθεί από τη δική της πλευρά και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο. Έρευνες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε κατασκευασμένο πρόσχημα, σημαίνει παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ένα είδος εισβολής.

Εισβολή σημαίνει εχθρική πράξη εμπόλεμου χαρακτήρα. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να αποκρούσει τον εισβολέα. Να αποτρέψει την εισβολή με κάθε μέσο, να αποκρούσει τον επιτιθέμενο και να τον ωθήσει για τη σταθερή ασφάλεια της και την ασφάλεια της περιοχής πίσω από τη γραμμή επίθεσης του. Στα μέσα που η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη και αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει, ανάλογα της επιθετικής προσβολής που δεχθεί, περιλαμβάνεται σε θέση καταλυτική και η συντονισμένη δράση των Ένοπλων Δυνάμεών της.

Οφείλουν να είναι προετοιμασμένες

Οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι προετοιμασμένες και ισχυρές για να πράξουν στο ακέραιο και με αποτελεσματικό τρόπο το εθνικό, πατριωτικό τους καθήκον. Στην εθνική αυτή αμυντική κινητοποίησή της, η Ελλάδα ως κράτος θα στηριχθεί στο σύνολο του ελληνικού λαού και στον απανταχού Ελληνισμό. Αμφότεροι θα πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον στον ύψιστο βαθμό.

Απευθυνόμενη, την οριακή αυτή στιγμή, προς κάθε φίλο, εταίρο και σύμμαχό της, αναμένει την έμπρακτη, παρεμβατική και αποτελεσματική στάση τους, σύμφωνη με τις αρχές, τους κανόνες και τους όρους του Διεθνούς Δικαίου, της Ειρήνης και της αποτροπής επιθετικών πράξεων και δράσεων εισβολής. Φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι οφείλουν να κατανοήσουν τι διακυβεύεται και να στηρίξουν την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα, αλλά εάν δεχθεί επίθεση, έστω και τέτοιου είδους, είναι υποχρεωμένη να δράσει αποφασιστικά στην οριακή στιγμή με κριτήριο την προάσπιση του καλώς εννοούμενου εθνικού της συμφέροντος και της κυριαρχίας της. Εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα θα μετρήσει και θα αξιολογήσει πραγματικούς και ψεύτικους φίλους, πραγματικούς και εικονικούς συμμάχους.

Η βούληση για προάσπιση με κάθε μέσο πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο για τη λήψη σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο έτσι το μήνυμα αποτροπής που θα σταλεί στην Άγκυρα θα είναι αποτελεσματικό, θα απομακρύνει τον κίνδυνο του πολέμου, έτσι όπως φαίνεται να τον υφαίνει η τουρκική πλευρά.

Οι καιροί ου μενετοί. Η Ελλάδα, οφείλει να πιστέψει, να οργανώσει και να προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο εθνικής άμυνας, το οποίο να είναι πειστικό για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. 
Η Ελλάδα, ούσα σε τελευταία ανάλυση υποχρεωμένη με τις δικές της δυνάμεις να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, οφείλει να μιλήσει καθαρά και αποφασισμένα προς κάθε κατεύθυνση, έχοντας ενωμένο τον λαό και έτοιμες τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

slpress.gr

Πηγή: https://www.tideon.org/ 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου