''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Φύτευσαν 2 εκατομμύρια δέντρα σε 20 χρόνια και μεταμόρφωσαν την ξερή γη σε επίγειο παράδεισο

 


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών , 129 εκατομμύρια εκτάρια δασών, περιοχή σχεδόν ισοδύναμη με το μέγεθος της Νότιας Αφρικής, έχουν χαθεί από τη Γη από το 1990. Μία έκσταση ίση με αυτή του Παναμά χάνεται κάθε χρόνο.

Τι μπορεί να κάνει το άτομο όπου αισθάνεται μικρό και αβοήθητο; Ο παθιασμένος Βραζιλιάνος φωτογράφος Sebastião Salgado και η σύζυγός του Lélia Deluiz Wanick Salgado αποφάσισαν να δείξουν οτι μπορούν να κάνουν την διαφορά ξεκινώντας την διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής όπου διέμεναν.

 
 
 Η Φύση θα βρει έναν τρόπο να ξανα αναγεννηθεί , κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Ο Salgado είναι ένας διάσημος φωτογράφος, που έχει κερδίσει πολλά σημαντικό βραβεία στο φωτορεπορτάζ και έχει δημοσιεύσει αμέτρητα βιβλία. Πίσω στη δεκαετία του ’90, εξαντλήθηκε σωματικά και συναισθηματικά, αφού κατέγραψε τη φρικτή βαρβαρότητα της γενοκτονίας της Ρουάντα, επέστρεψε στην πατρίδα του στη Βραζιλία, η οποία κάποτε ήταν καλυμμένη από πλούσια τροπικά δάση. Ήταν συγκλονισμένος που η χώρα του καταστρεφόταν και διαπίστωνε όλο και περισσοτερο ότι πολλές περιοχές ήταν τόσο άγονες και στερημένες από άγρια ​​ζώα. Αλλά η σύζυγός του Λέλια πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί η παλιά δόξα της γης με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προσπάθεια.

 
 
«Η γη ήταν τόσο άρρωστη, όλα είχαν καταστράφει», δήλωσε ο Salgado στην The Guardian το 2015. «Μόνο περίπου το 0,5% της γης ήταν καλυμμένο από δέντρα. Στη συνέχεια η γυναίκα μου είχε μια υπέροχη ιδέα να αναδημιουργήσουμε το δάσος. Και όταν αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό, τότε όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν χάρη στην αναγέννηση των δέντρων».

Μαζί, ο Sebastião και η Lélia ίδρυσαν το Instituto Terra , μια μικρή οργάνωση που από το 2005 μέχρι σημερα έχει φυτεύσει 4 εκατομμύρια φυτά και έχει φέρει το δάσος πίσω από την ανυπαρξία . «Ίσως έχουμε μια λύση», δήλωσε ο Σαλγκάδο. «Υπάρχει μια ενιαία οντότητα που μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε οξυγόνο, το οποίο είναι το δέντρο. Πρέπει να επανα δημιουργήσουμε τα δάση. Χρειάζεται το κάθε δάσος να έχει ενδημικά δέντρα και πρέπει να συγκεντρώνονται απο σπόρους της ίδιας περιοχής αλλιώς τα ζώα δεν θα ξανα επιστρέψουν «.

 
 Αφού λοιπόν έδωσαν μεγάλη προσοχή για να διασφαλίσουμε ότι τα φυτευμένα δένδρα θα ειναι πάντα γηγενή, η περιοχή γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Η άγρια ​​φύση επέστρεψε και παντου υπάρχει το κελάϊδισμα των πτηνών.
Συνολικά, έχουν επιστραφεί περίπου 172 είδη πτηνών, καθώς και 33 είδη θηλαστικών, 293 είδη φυτών, 15 είδη ερπετών και 15 είδη αμφιβίων, ένα ολόκληρο οικοσύστημα ξανακτισμένο από το μηδέν.

 
 
 
Μετα την αναδάσωση
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πριν την αναδάσωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου