''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

«Κεραυνοί» Ν.Τραμπ: «Βrexit αμέσως & μην δώσετε δεκάρα στην Γερμανία -Δεν δίνω πληροφορίες σε αριστερές κυβερνήσεις»

 
Γράφει ο Βασίλης Καπούλας

"Αστραψαν και βρόντηξαν" ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τ.Μπόλτον, εναντίον της Γερμανίας και της Τ.Μέι. Ο Ν.Τραμπ κάλεσε τους Βρετανούς να φύγουν εδώ και τώρα από την ΕΕ και να μην δώσουν ούτε δεκάρα στο Βερολίνο!

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει τις 50 δισεκατομμύρια λίρες του λογαριασμού διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να “εγκαταλέιψει” άμεσα τις συνομιλίες για το Brexit, αν οι Βρυξέλες δεν δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό που επιθυμεί.

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Ν.Τραμπ είπε πως ο επόμενος πρωθυπουγός της Βρετανίας πρέπει να στείλει τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με το Kόμμα του Brexit, να διεξαγάγει τις συνομιλίες με την ΕΕ.

"Μ' αρέσει πολύ ο Νάιτζελ. Έχει πολλά να προσφέρει - είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος", είπε ο Τραμπ.

"Δεν θα τον φέρουν στις συνομιλίες, αλλά σκεφτείτε πόσο καλό αποτέλεσμα θα είχαν, αν το έκαναν. Απλά δεν το έχουν καταλάβει ακόμη", υποστήριξε ο Ν.Τραμπ.

Αναφορικά με τον λογαριασμό διαζυγίου του Brexit, ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας "Αν ήμουν στη θέση τους, δεν θα πλήρωνα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό".

Ο Ν.Τραμπ δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ένας «εξαιρετικός» νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρενέβη έτσι στην κούρσα διαδοχής της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος, μια εβδομάδα πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Βρετανία.

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικός», τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόνσον, σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit, θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ανάμεσα σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι αρκετοί βουλευτές των Τόρις επιδίωξαν να λάβουν τη στήριξή του, όχι ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος έχει επικρίνει τη στάση του Αμερικανού προέδρου για το Ιράν.

Παράλληλα χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ για μεγαλύτερες δαπάνες στην άμυνα.
«Ναι. Τον συμπαθώ», είπε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για τον Χαντ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που εξέφρασε την υποστήριξή του στον επικρατέστερο υποψήφιο για την ηγεσία των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, συνιστά μια «απαράδεκτη παρέμβαση» στις υποθέσεις της Βρετανίας.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση να παραστεί στο επίσημο γεύμα με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, απάντησε:
«Η απόπειρα του προέδρου Τραμπ να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αποτελεί μια απόλυτα απαράδεκτη παρέμβαση στη δημοκρατία της χώρας μας». Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλεχθεί όχι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ούτε από τα 100.000 μη αντιπροσωπευτικά στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών αλλά από τον βρετανικό λαό μέσω γενικών εκλογών».

Ο Ν.Τραμπ του "απάντησε" λέγοντας πως θα χρειαζόταν να "γνωρίσει" τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πριν εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να κοινοποιήσουν τις πλέον ευαίσθητες μυστικές πληροφορίες με μια αριστερή κυβέρνηση!

Ο Ν.Τραμπ είχε εγκωμιάσει τον Τζόνσον στην τελευταία του επίσκεψη στη Βρετανία τον Ιούλιο του 2018, λέγοντας πως πίστευε ότι διέθετε τις ικανότητες που χρειάζονται για να γίνει πρωθυπουργός, λίγο μετά την παραίτηση του Τζόνσον σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για τον τρόπο διαχείρισης του Brexit από την Τερέζα Μέι.

Τ.Μπόλτον: "Θέλουμε η Βρετανία να φύγει τώρα από την ΕΕ"

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ν.Τραμπ τόνισε πως το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit ήταν ένας "θρίαμβος της Δημοκρατίας"!
"Η προτίμηση των ΗΠΑ για την Βρετανία είναι να ακολουθήσει αυτό που επέλεξε ο λαός της και να φύγει από την ΕΕ.
Αυτό είναι ένα μάθημα Δημοκρατίας.
Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν μια ισχυρή και ανεξάρτητη χώρα με θετική επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ θα διαδραματίσουν και ζωτικό ρόλο εντός ΝΑΤΟ.
Πιστεύω πως θα μας βοηθήσει στο ΝΑΤΟ καθώς θα έχουμε ακόμη μια ισχυρή και ανεξάρτητη χώρα. Το ΝΑΤΟ θα γίνει πιο αποτελεσματικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, είναι υπέρμαχος του Brexit και επιθυμεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την Βρετανία σύντομα" τόνισε ο Τ.Μπόλτον.

πηγή
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/06/rexit.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου