''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη Πούτιν στους FΤ - Ο φιλελευθερισμός έχει ξεπεραστεί, άνοδος του Πατριωτισμού

Για όλους και για όλα μιλάει ο Putin στην συνέντευξη του στους FT

(upd) Ο φιλελευθερισμός έχει ξεπεραστεί δήλωσε μεταξύ άλλων σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στους Financial Times o ρώσος Πρόεδρος Vl. Putin ενώ αναφερόμενος ειδικά στον Donald Trump τον αμερικανό Πρόεδρο επισήμανε ότι δεν είναι πολιτικός καριέρας.
Ειδική αναφορά έκανε στην άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων. Ο Putin πιστεύει ότι έχει αποτύχει η παγκοσμιοποίηση ενώ η όρεξή του για κίνδυνο αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου...
Ο κίνδυνος πρέπει να είναι πάντα δικαιολογημένος» ανέφερε ο Putin και θυμίζει μια δημοφιλή ρωσική φράση που λέει:
"Αυτός που δεν αναλαμβάνει κινδύνους, δεν πίνει ποτέ σαμπάνια».

Για την Συρία είπε:
«Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει περισσότερα από όσα περίμενα».
Εκτός από τη εξουδετέρωση πολλών χιλιάδων ισλαμιστών μαχητών και την ενίσχυση της της Συρίας, αναφέρει την επανεμφάνιση της Ρωσίας ως δύναμη στη Μέση Ανατολή, που είναι σε θέση να μιλήσει με όλα τα μέρη, από το Ισραήλ μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
«Εκτός αυτού, θα ήθελα να μιλήσω ανοιχτά για την κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», προσθέτει.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας απέκτησαν τέτοια εμπειρία όλο αυτό το διάστημα, όση θα μπορούσαν να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια ασκήσεων σε καιρό ειρήνης».
Αυτό το άθροισμα ενός οκταετούς πολέμου που δημιούργησαν οι υπηρεσίες της Δύσης και που οδήγησε σε θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, προκάλεσε τον ξεριζωμό 5,6 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτόπισε εσωτερικά μερικά εκατομμύρια ανθρώπων.

Η ιστορία είναι στο πλευρό του Πόυτιν

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Putin αντιμετώπισε μια συντονισμένη προσπάθεια να απομονωθεί διεθνώς, αλλά παραμονές της συνάντησης των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, σε μια εποχή που ο αμερικανικός ρόλος στον κόσμο είναι αβέβαιος, ο ρώσος ηγέτης εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης 90 λεπτών στο γραφείο του στο Κρεμλίνο, ο Putin σχολίασε σχεδόν όλα τα θέματα.
Από την άνοδο της Κίνας και το τέλος της φιλελεύθερης ιδεολογίας στην προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν από τη G20, ο Putin τονίζει ότι είναι πολλοί οι κίνδυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα.
Ξεχωρίζει την αμερικανική μονομερή προσέγγιση, ξεκινώντας από τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας και την απειλή σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο.

Η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της
«Για να το θέσω απλά, η κατάσταση έχει γίνει σίγουρα πιο δραματική και εκρηκτική»

Ο Ρώσος ηγέτης εντοπίζει τη μετατόπιση της πολιτικής ισορροπίας δυνάμεων από τον δυτικό φιλελευθερισμό των ελίτ και την ψευτοδημοκρατία στον Πατριωτισμό, που τροφοδοτείται από τη δημόσια δυσαρέσκεια για τη κατευθηνόμενη μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα που οργανώνει η νέα τάξη και τις υλιστικές αξίες, σε βάρος της θρησκείας.
«Έχουμε ξεχάσει ότι όλοι μας ζούμε σε έναν κόσμο που βασίζεται σε βιβλικές αξίες;» αναρωτιέται ο Putin, απορρίπτοντας το ρητό του Καρλ Μαρξ ότι η θρησκεία είναι το όπιο των μαζών, και συνεχίζει λέγοντας «η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει ξεπεράσει τον σκοπό της».
Η εμπορική σύγκρουση του Trump με την Κίνα, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και τα τσιράκια της εναντίον της Ρωσίας, έχουν φέρει κοντά το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Οι-κάποτε- ανήσυχες γειτονικές Ευρασιατικές δυνάμεις σχημάτισαν μια εταιρική στρατηγική σχέση βασισμένη στην ενεργειακή πολιτική, το εμπόριο και την αμυντική συνεργασία.
Ο Putin, συναντήθηκε με τον κινέζο Xi 28 φορές από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε καθήκοντα το 2012.
Είναι η Ρωσία - η οποία έχει λίγους φίλους που απομένουν στη Δύση - που βάζει πολλά αυγά στο καλάθι της Κίνας;
«Έχουμε αρκετά αυγά αλλά δεν υπάρχουν πάρα πολλά καλάθια για να μπουν», απαντά.
«Εκτιμάμε πάντα τους κινδύνους.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν κατευθύνουν την πολιτική τους εναντίον κανενός».
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το παρομοιάζουν με την περίπτωση μιας δεσπόζουσας Σπάρτης και μιας ανερχόμενης Αθήνας, της αποκαλούμενης παγίδας του Θουκυδίδη.
Ο ρώσος ηγέτης είναι προσεκτικός.
«Είναι δύσκολο να πούμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αρκετή υπομονή για να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις, αλλά να σέβονται τους συνεργάτες τους, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες».
Ο Putin λέει πολλά σκληρά λόγια για την Αμερική, αλλά είναι ιδιαίτερα ευγενικός μιλώντας για τον κ. Trump, αναφερόμενος σε αυτόν ως «Donald» αρκετές φορές στη συνέντευξη.
«Ο Trump δεν είναι πολιτικός καριέρας.
Δεν δέχομαι πολλές από τις μεθόδους του όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι;
Νομίζω ότι είναι ταλαντούχος άνθρωπος.
Ξέρει πολύ καλά τι περιμένουν οι ψηφοφόροι του από αυτόν».
Ο Trump κέρδισε από μόνος του, αξιοποιώντας την αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης.
«Η Ρωσία κατηγορήθηκε και, περιέργως όπως φαίνεται, εξακολουθεί να κατηγορείται για την υποτιθέμενη παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ.
Τι συνέβη στην πραγματικότητα;
Ο Trump εξέτασε τη στάση των αντιπάλων του απέναντί ​​του και είδε αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία, κάτι που εκμεταλλεύτηκε».
Οι δύο ηγέτες προγραμματίζουν να συναντηθούν στη G20 στην Οσάκα.
Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρουν ένα κοινό έδαφος, κυρίως στον έλεγχο των εξοπλισμών, όπου οι διμερείς συμφωνίες ψυχρού πολέμου που έχουν στηρίξει την πυρηνική σταθερότητα έχουν καταστραφεί.
Οι ΗΠΑ, κατηγορώντας ψευδός τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις, ανακοίνωσε τη Μόσχα ότι θα αποσυρθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου, ελλείψει συμμόρφωσης, κάτι που η Ρωσία αρνείται.
Ταυτόχρονα, μια δεύτερη συνθήκη (New Start) που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών πλησιάζει στη λήξη της το 2021.
Ο Putin λέει στους Financial Times ότι ο κ. Trump, σε μια πρόσφατη συζήτηση, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την συνθήκη New Start, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καμία πρωτοβουλία.
«Έτσι, αν η συνθήκη αυτή παύσει να ισχύει, τότε δεν θα υπήρχε κανένα μέσο στον κόσμο για να περιορίσει τον αγώνα των εξοπλισμών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου