''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Τι τρέχει με τους απαχθέντες Επισκόπους; Αναφορές για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης

Κι ενώ σε ένα μήνα συμπληρώνονται 6 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που απήχθησαν οι δύο Σύριοι Επίσκοποι , Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιωάννη και Γρηγόριος Γιοχάννα Ιμπραήμ, των ΣυροΟρθοδόξων συγκεκριμένες αναφορές δίνουν νέα στοιχεία.

Από εκείνη την εποχή, τα ίχνη και η κατάσταση παραμένουν περιβλημένα από πέπλο μυστηρίου αν και υπήρξαν περιστασιακές αναφορές ότι είναι ζωντανοί. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2016 αναφέρθηκαν ζωντανοί στην Ράκκα, που είχε καταλάβει η μαχητική ομάδα του Daesh, αν και νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για εκτέλεση τους.

Τώρα αναφορές κάνουν λόγο για εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου.

Ο πατήρ Samuel Gümüs, ένας Σύρος ιερέας που υπηρετεί στη Γερμανία, σχολίασε στην λιβανέζικη εφημερίδα al-Akhbar ότι ο Μητροπολίτης Γρηγόριος κρατήθηκε στο Baghouz, ένα από τα τελευταία ισλαμικά οχυρά, και ότι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη. Η πληροφορία αναπαράχθηκε από διάφορα πρακτορεία.

Ο Gümüs, ο οποίος εργάζεται στην ποιμαντική φροντίδα των ΣυρΟρθοδόξων κοινοτήτων στη Γερμανία, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Επισκόπου συζητήθηκε ως μέρος των «διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα από τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας και από τις δυνάμεις του Συμμαχικού συνασπισμού». Παρόλα αυτά η δημοσίευση της πληροφορίας έγινε με την διευκρίνιση ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η ειλικρίνεια των πληροφοριών.

Δυστυχώς, δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον Μητροπολίτη Παύλο.

Η εφημερίδα, στην οποία μίλησε ο ιερέας είναι συνδεδεμένη με το σιιτικό κόμμα της Χεζμπολάχ, και σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η ειλικρίνεια των πληροφοριών, δεδομένης της απουσίας επίσημων δηλώσεων.

Τον Αύγουστο του 2017, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι είχε ρωτήσει το Ισλαμικό Κράτος για την τύχη των απαχθέντων επισκόπων, αλλά του είπαν ότι δεν είχαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνισή τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου