''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Το νέο όπλο στα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που «τελειώνει» τους εχθρούς της

Το ρωσικό ναυτικό έχει εξοπλίσει πολεμικά πλοία με όπλο υψηλής τεχνολογίας ικανό να κάνει τους αντίπαλους στρατιώτες προσωρινά να τυφλώνονται, να αποπροσανατολιζονται και να αδρανοποιούνται.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο φρεγάτες του Βόρειου Στόλου έχουν εφοδιαστεί με το νέο «μη θανατηφόρο όπλο τύπου dazzler, το 5P-42 Filin» – όπως περιγράφεται από τον κατασκευαστή – «μια μη θανατηφόρα οπτική συσκευή ικανή να εμποδίσει τους εχθρούς να στοχεύουν σωστά τα δικά τους όπλα».

Το όπλο αιχμής που παράγεται από τη Ruselectronics με βάση την περιγραφή του εκπέμπει μια ταλαντούμενη δέσμη φωτός υψηλής έντασης που μπορεί όχι μόνο να καταστείλει τις ικανότητες στόχευσης του εχθρού, αλλά να διαταράξει την τεχνολογία της νυχτερινής όρασης και τους αισθητήρες στόχου λέιζερ.

Αλλά ο πιο ακραίος και ίσως αμφίβολος ισχυρισμός είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις όταν στοχεύει σε συγκεντρώσεις εχθρών ή σκάφη.

Μια πρόσφατη δοκιμασία προσομοίωσης του πεδίου μάχης του όπλου θεωρήθηκε επιτυχής, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης:

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι εθελοντές χρησιμοποίησαν όπλα στόχευσης, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλα για να πυροβολήσουν στόχους τοποθετημένους μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά και προστατευμένα από την εν λόγω συσκευή. Όλοι είχαν πρόβλημα να στοχεύσουν, επειδή «δεν μπορούσαν να δουν τον στόχο».

Το 45% των εθελοντών ανέφεραν αίσθημα ζάλης, ναυτία και αποπροσανατολισμό. 20% λέγεται ότι έχουν υποστεί ψευδαισθήσεις, που περιγράφονται ως «μια σφαίρα φωτός που κινείται μπροστά από τα μάτια μας». Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Ενώ το όπλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και κυκλοφορεί κυρίως στην υπηρεσία επιβολής του νόμου, οι υπερσύγχρονες φρεγάτες Gorshkov και ο ναύαρχος Kasatonov διαθέτουν επίσης πλέον αυτόν τον εξοπλισμό.

Οι ρωσικές κρατικές πηγές υποστηρίζουν ότι το όπλο έχει βεληνεκές έως και 5 χιλιόμετρα, καθιστώντας την εμβέλεια σημαντική ώστε η πηγή να μπορεί να αποκρύπτεται εύκολα από μια τέτοια απόσταση. Ωστόσο, το όπλο δεν έχει παρατηρηθεί σε δράση ή δεν έχει δοκιμαστεί από εξωτερική ή διεθνή πηγή.

Υπάρχει επί του παρόντος κάποιο επίπεδο ελάχιστων διεθνών περιορισμών στη χρήση ανάλογων όπλων τύφλωσης στο πεδίο της μάχης, αλλά τα διεθνώς συμφωνημένα πρωτόκολλα επιχειρούν να συμβαδίσουν με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία αμυντικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα Πρωτόκολλοα αυτά οι στρατοί απαγορεύονται να αναπτύξουν όπλα που προκαλούν μόνιμη τύφλωση, κάτι που οι κατασκευαστές του Φιλίν λένε ότι δεν κάνει, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση.

Όπως αναφέρουν αναλυτές: «Καθώς το όπλο της Ρωσίας προκαλεί μόνο προσωρινή τύφλωση, δεν θα υπάρχουν νομοθετικοί περιορισμοί στη χρήση του».

Είναι ενδιαφέρον ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πέρυσι κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη διενέργεια μίας παράνομης «ηχητικής επίθεσης» με τη χρήση μιας παρόμοιας συσκευής που θα προκαλούσε μυστήριους εγκεφαλικούς τραυματισμούς και ναυτία στο προσωπικό της πρεσβείας στην Κούβα. Αλλά οι επιστήμονες αργότερα δήλωσαν ότι ο παράξενος ήχος στην περιοχή της πρεσβείας της Αβάνας ήταν πιθανότατα από…γρύλους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου