''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Το υπερσύγχρονο πυρηνικό καταφύγιο της Κίνας που θα στεγάσει την ελίτ της χώρας

Ένα πυρηνικό καταφύγιο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο προορίζεται να στεγάσει την κορυφαία ηγεσία της Κίνας, τους υφισταμένους αξιωματούχους, στρατιώτες και διοικητικό προσωπικό,
είναι χτισμένη μέσα στις πιο βαθιά θαμμένες ασβεστολιθικές σπηλιές που εκτείνονται πάνω από 2 χλμ. υπόγεια, κάτω από ένα ασυνήθιστα χοντρό, σκληρό στρώμα βράχου.
Σε μια συναρπαστική έκθεση που περιγράφει πώς το κορυφαίο πολιτικό κλιμάκιο της Κίνας προετοιμάζεται για μια πιθανή πυρηνική κρίση, φέρνει στο φως η εφημερίδα South China Morning Post.
Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα, το πυρηνικό καταφύγιο του Πεκίνου βρίσκεται κάτω από το εθνικό πάρκο, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κεντρικό κτίριο της κεντρικής κυβέρνησης στο κέντρο του Πεκίνου.
Το καταφύγιο έχει χώρο για μια μικρή πόλη, προσφέρει σταθερή παροχή πόσιμου νερού για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση.
Το καταφύγιο είναι μέρος του Κοινού Κέντρου Ελέγχου Μάχης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2016 όταν τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping, είχε επισκεφθεί την εγκατάσταση.
Το κέντρο διοίκησης αναφέρεται ως ο «εγκέφαλος» του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, επειδή είναι εκεί όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι στρατιωτικές αποφάσεις.
Οι καθημερινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάλυση στρατιωτικών πληροφοριών, τις δραστηριότητες παρακολούθησης στις πέντε «ζώνες μάχης» της Κίνας και την έκδοση εντολών για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις κρατικές εκθέσεις των ΜΜΕ.Η κύρια είσοδος στην εγκατάσταση βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Western Hills - έτσι σε περίπτωση σοβαρής απειλής όπως η πυρηνική επίθεση, οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας δεν θα πήγαιναν πολύ μακριά από την έδρα Zhongnanhai κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη και η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί από το καταφύγιο.
Πολλά πυρηνικά καταφύγια πιστεύεται ότι έχουν χτιστεί στην Κίνα από τη δεκαετία του 1950, αλλά οι ακριβείς τοποθεσίες τους είναι απόρρητες.
Αυτά τα καταφύγια ημέρας είναι συνήθως χτισμένα κάτω από σκληρά βράχια που μπορούν να αντέξουν ισχυρές εκρήξεις.Έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς εξωτερικές προμήθειες και διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού για να φιλτράρουν ραδιενεργούς ρύπους που παράγονται από ατομικές βόμβες.
Ορισμένα καταφύγια μπορούν να είναι τόσο μεγάλα όσο μια μικρή πόλη, με εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας, σήραγγες και ικανότητα να φιλοξενούν περισσότερα από 1.000 άτομα.
Οι Δυτικοί λόφοι του Πεκίνου - γνωστοί ως Xishan στο Mandarin - έχουν μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα ως τοποθεσία για ένα πυρηνικό καταφύγιο, σύμφωνα με μια ομάδα γεωλόγων που έχουν μελετήσει την περιοχή.
Ο Qin Dajun, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας, δήλωσε ότι είχαν βρει σπηλιές που είχαν βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα υπόγεια στους δυτικούς λόφους.Ενώ οι περισσότερες καρστικές σπηλιές, συμπεριλαμβανομένου του Krubera, είναι άμεσα εκτεθειμένες ή βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, εκείνοι των δυτικών λόφων θάβονται βαθιά κάτω από ένα πάρα πολύ παχύ και σκληρό στρώμα βράχου, δήλωσε ο Qin.
Οι καρστικές σπηλιές είναι κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο που έχει διαβρωθεί από νερό για εκατομμύρια χρόνια.Στους δυτικούς λόφους, αυτές οι καρστικές σπηλιές βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα βράχου που περιλαμβάνει γρανίτη, ένα από τα σκληρότερα υλικά της φύσης, με μέσο πάχος 1.000 μέτρων.
"Από γνώση μας, αυτές είναι οι πιο βαθιά θαμμένες σπηλιές στον κόσμο", δήλωσε ο ερευνητής.
Αν και δεν είναι γνωστό πόσο βαθιά κάτω από τους δυτικούς λόφους βρίσκεται το πυρηνικό καταφύγιο, πυρηνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ένα καταφύγιο χρειάζεται βράχο με πάχος πάνω από 100 μέτρα για να αντέξει μια πυρηνική επίθεση.http://bankingnews.gr/index.php?id=345149
http://www.freepen.gr/2018/01/blog-post_351.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου