''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Σαλβίνι : Είμαι έτοιμος για πόλεμο με την ευρωζώνη


Ως το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την χώρα του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Ματέο Σαλβίνι, σε δηλώσεις του στο Politico και ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος για “πόλεμο” με την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, για τον οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που θα ασκηθούν.

Μιλώντας από το γραφείο του στο Viminale, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Salvini τονίζει ότι θέλει ειρήνη σε όλα τα άλλα θέματα, από το Brexit έως και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες απαντά καταφατικά.


«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί που επικροτήθηκαν από την Ευρώπη και τις αγορές αύξησαν το [δημόσιο] χρέος κατά € 300 δισ. Και οδήγησαν σε ανάπτυξη μόλις 0,9%.Δεν μας τρομάζουν οι απειλές για πρόστιμα.Άλλωστε μας έχουν βάλει πολλά», δηλώνει ο Μ.Σαλβίνι.


Εκτιμά ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων προς την Ιταλία ως μέτρο τιμωρίας ενάντια στην «ανυπάκουη» Ρώμη. «Η Ιταλία είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, η δεύτερη ισχυρότερη παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν όπως το Λουξεμβούργο (σ.σ.: το οποίο, επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ).


Οι κυρώσεις για τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς, είναι κατά την άποψη του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης «αντιπαραγωγικές και άχρηστες.Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για το πόσο άχρηστες είναι.Δεν σκοπεύουμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε το όπλο του βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2018».


Όσον αφορά τη μετανάστευση, μια άλλη μακρά πηγή διαμάχης με τις Βρυξέλλες, ο Salvini δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να κλείσει τα κέντρα μετανάστευσης στο ιταλικό έδαφος ως τρόπο να σταματήσουν τα λεγόμενα δευτερογενή κινήματα στην Ευρώπη. 

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε, «είναι απλά περίεργο ότι πριν μας κατηγορούσαν ότι τους «κλείνουμε» σε στρατόπεδα και δεν τους αφήνουμε ελεύθερους.Τώρα μας κατηγορούν γιατί δεν θα τους κλείνουμε σε στρατόπεδα», εξηγεί ο Salvini.


Δεν διστάζει να δηλώσει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα «ήταν ένα πείραμα που ήταν κοινωνικά και οικονομικά λανθασμένο», αλλά προσθέτει ότι «δεν ήρθαμε  στην κυβέρνηση για να βγάλουμε την Ιταλία από την Ευρωζώνη ή για να καταστρέψουμε την ΕΕ…..Αλλά είμαστε έτοιμοι για συγκρουση αν χρεισαστεί”. 

Και καταλήγει : «Παρ’όλα όσα μας κατηγορούν, δεν είμαστε το σκιάχτρο της Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου, είμαστε το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρώπη»


Από τη σκληρή στάση των δύο μερών, των Βρυξελών από τη μία μεριά και της Ιταλικής κυβέρνησης από την άλλη, προκύπτει ότι η όλη υπόθεση οδηγείται σε σύγκρουση και το ζητούμενο είναι ποιος απο τους δυο τελικά θα υποχωρήσει. 

Ακόμα και σε περίπτωση συμβιβασμού, το βέβαιο είναι ότι η άτεγκτη ευρωζώνη του χθές δεν θα είναι η ίδια στο κοντινό μέλλον. 

Στις ευρωεκλογές του Μαίου 2019, αναμένεται να ανατραπούν ριζικά οι μέχρι σήμερα φιλο-ευρώ ισορροπίες με απρόβλεπτες εξελίξεις ακόμα και πλήρους ανατροπής των μέχρι σήμερα δεδομένων.

 

«Πᾶνος»

 

Πηγή: https://odosdrachmis.gr/?p=24579  

https://ethnegersis.blogspot.com/2018/11/blog-post_60.html#more

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου