''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ολέθριο φιάσκο των Αγγλοαμερικάνων στο Ιράκ

Ο Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, νέος πρωθυπουργός του Ιράκ
Ο πολιτικός ουρανός στο Ιράκ καθαρίζεται επιτέλους. Οι Αμερικανοί και οι συνεταιρισμένοι τους (Σαουδάραβες, Ισραηλινοί και τα Εμιράτα), οι οποίοι πάλεψαν για την γονιμοποίηση των σπόρων του εμφυλίου πολέμου με τη βοήθεια των απομειναριών του Ντάες, δεν έχουν κανένα λόγο να ανοίξουν τη σαμπάνια απόψε. Βήμα βήμα απόψε, το ιρακινό κοινοβούλιο κάτω από την δυναμική δράση του νέου και νεαρού πρόεδρου (σουνίτη) του, εξέλεξε τον πρόεδρο (Κούρδο) της δημοκρατίας και ο τελευταίος, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αλλά με σεβασμό προς το Σύνταγμα, επέλεξε τον μελλοντικό πρωθυπουργό.
Ο αναδειχθείς πρωθυπουργός θα είναι ο Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, ο οποίος παρουσιάζει το τυπικό προφίλ του ανεξάρτητού από ξένη επιρροή Ιρακινού εθνικιστική, γεγονός που δεν βοηθά τους Αμερικανούς, αλλά βολεύει αντίθετα τους Ιρανούς ως γειτονική χώρα.

Ο Mac Gurk, υπεύθυνος των ΗΠΑ για αυτό το φάκελο, ο οποίος από το 2007 κολυμπά σαν βάτραχο στα θολά νερά του ιρακινού τέλματος, δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του απόψε γιατί πραγματικά έχασε τη παρτίδα ενώπιον εκείνου του φοβερού Γκαλ Σουλεϊμάνι, αφεντικού της ιρανικής μεραρχίας Αλ Κοντς.

Σας κράτησα ενήμερους τις τελευταίες ημέρες για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του Gurk με τη μυστική βοήθεια του απερχόμενου πρωθυπουργού Αμπαντί, να πυρπολήσει τη Βασόρα και μετά να ξεκινήσει να βάλει φωτιά σε ολόκληρο το Ιράκ, φωτιά από την οποία θα αναγεννιόταν το Ντάες.

Τίποτα δεν δούλεψε για τον Gurk. Η Hashd Chaabi, η οποία έπρεπε να βυθιστεί στα διαβρωτικά νερά του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε στη Βασόρα, δεν εξαπατήθηκε από τη πυρπόληση των εγκαταστάσεων της.
Το ίδιο για τους ιρανούς, με τη πυρπόληση του προξενείου τους.

Αντίθετα, η κατάσταση στράφηκε εναντίον της παρουσίας των ΗΠΑ σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή που είναι η Βασόρα, στο σημείο που αναγκάστηκαν να κλείσουν το προξενείο τους στην πόλη, με το φόβο της επανάληψης του σεναρίου του 1979 της πρεσβείας τους στην Τεχεράνη.

Ας επιστρέψουμε τώρα σε όλες αυτές τις εκλογές στο Ιράκ.

Ο Κούρδος Μπαράμ Σάλεχ εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον του άλλου Κούρδου υποψήφιου του Μπαρζανί, Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος έχει αποσχιστικό παρελθόν, όπως το αφεντικό του, του οποίου ήταν ιδιαίτερος γραμματέας.
Ο Μπαράμ Σαλέχ είναι όπως όλοι οι ηγέτες κρύοι της ιρακινής πολιτικής τάξης που αντιστέκονται από το 2005 και που βγήκαν από τους βρετανικούς στάβλους της MI6.Αυτοί οι ιεροί Άγγλοι είχαν πάντα όραμα και ξέρουν πώς να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε όρους Humint.

Για να συνοψίσω την κατάσταση θα σας πω το ακόλουθο.
Η ιρακινή πολιτική τάξη που σάπισε μέχρι κόκκαλο από τους Αμερικανούς, υπό τις συμβουλές των Ισραηλινών, μόλις ξεπέρασε ένα επικίνδυνο κατώφλι που θα επιτρέψει στο Ιράκ να αποφύγει το προγραμματισμένο διαμελισμό του.

Αυτό είναι ένα άλλο σημάδι του κλεισίματος του "χρονικού Παραθύρου"!

πηγή
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Φωτογραφία: Adel Abdel Mahdi
Le Dessous des Cartes https://reseauinternational.net/fiasco-total-en-irak-pour-les-anglo-americains/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου