''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Μέσα στον πόνο κρύβεται περισσότερη αγάπη από την κανονική

Μην ζείτε με αναμνήσεις, σκοτώνουν το μέλλον σας. Μη ζείτε με όνειρα, σκοτώνουν το παρόν σας. Η ζωή δεν είναι χθες ή αύριο, αλλά αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή. 
Μοναχός Συμεών του Άθω

Δεν φοβάμαι τη μοναξιά χωρίς ανθρώπους, φοβάμαι τη μοναξιά χωρίς πίστη. 
 Άγιος Νικόλαος της Σερβίας

Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο, του οποίου δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσει σωστά το σχέδιο του Δημιουργού για τον εαυτό του, και να ανταποκριθεί, να τον αγαπά και να του είναι πιστός. Αυτή η ικανότητα μπορεί να ονομαστεί αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου.
Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ

Ο Χριστός χτυπά στην καρδιά και ο διάβολος στο μυαλό. 
 Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης

Μην απελπίζεσθε για τις προσπάθειες που σας φαίνονται άκαρπες. Θυμηθείτε πως μάθατε να πλέκετε ή να διαβάζετε ή να γράφετε. Πόσους κόπους καταβάλλατε τότε...
Τώρα όμως τα κάνετε όλα άνετα. Το ίδιο θα συμβεί και με την ψυχική σας καλλιέργεια.
Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Μέσα στον πόνο κρύβεται περισσότερη αγάπη από την κανονική. Γιατί, όταν πονάς τον άλλο, τον αγαπάς λίγο παραπάνω. Αγάπη με πόνο είναι να σφίξεις στην αγκαλιά σου έναν αδελφό σου που έχει δαιμόνιο και το δαιμόνιο να φύγει. Γιατί η «σφιχτή» αγάπη, η πνευματική αγάπη με πόνο, δίνει παρηγοριά θεϊκή στα πλάσματα του Θεού, πνίγει δαίμονες, ελευθερώνει ψυχές και θεραπεύει τραύματα με το βάλσαμο της αγάπης του Χριστού που χύνει. Ο πνευματικός άνθρωπος είναι όλος ένας πόνος. Λειώνει από τον πόνο για τους άλλους, εύχεται, παρηγορεί. Και ενώ παίρνει τον πόνο των άλλων, είναι πάντα χαρούμενος, γιατί ο Χριστός του παίρνει τον πόνο και τον παρηγορεί πνευματικά.

Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου