''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Η Ρωσία απέκτησε ένα από πιο θανατηφόρα όπλα των ΗΠΑ

Η Ρωσία πανηγυρίζει ότι απέκτησε στην κατοχή της ένα από τα ισχυρότερα και πιο θανατηφόρα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, το οποίο θα μελετήσει και θα αναπτύξει ειδικά συστήματα εναντίον του.

Η Ρωσία πανηγυρίζει ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή της αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της Συρίας τον Απρίλιο, αλλά δυσλειτούργησαν και δεν εξερράγησαν κατά την επίθεση.

Ρώσοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι η ανάλυση των δυο πυραύλων Tomahawk, που συνέλεξε η Συρία και στην συνέχεια παρέδωσε στην Μόσχα, θα επιτρέψει στην Ρωσία να αναπτύξει συστήματα τα οποία θα μπορούν να εμποδίσουν τους αμερικανικούς πυραύλους.

«Έχοντας αυτό το βλήμα στα χέρια μας, μπορούμε να καταλάβουμε σαφώς ποια κανάλια επικοινωνίας, πληροφόρησης, ελέγχου και πλοήγησης έχει και χρησιμοποιεί […] Και γνωρίζοντας όλες αυτές τις παραμέτρους, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους κατευθυνόμενους πυραύλους σε όλα τα στάδια της χρήσης τους στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μιχαήλ, σύμβουλος του πρώτου Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της κρατικής εταιρίας KRET Electronics της Ρωσίας.



Άλλοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι Tomahawk θα αποκαλύψουν μυστικά των τελευταίων συστημάτων πυραυλικής πλοήγησης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Υπάρχει ένα ρωσικό βίντεο, που δείχνει φερόμενα θραύσματα πυραύλων Tomahawk.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από την ρωσικής κατασκευής αεράμυνα της Συρίας (η Ρωσία ισχυρίζεται πολλά, ενώ το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι κανένας πύραυλός του δεν καταρρίφθηκε)..

Από τους πενήντα εννέα πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά της Συρίας τον Απρίλιο, είναι πιθανό ότι ένας ή δύο δεν κατάφεραν να εκραγούν και ανακτήθηκαν. Τα όπλα μεγάλης περιεκτικότητας εκρηκτικών συχνά δεν εκρήγνυνται: το 30% των βλημάτων των συμμαχικών βολών του πυροβολικού κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου στη Μάχη του Σωμ, δεν έσκασαν, ενώ οι σύγχρονες βόμβες διασποράς έχουν ένα ποσοστό αποτυχίας έως και 20%.



Η τελευταία έκδοση του Tomahawk, η Block IV, δεν έχουν καμία σχέση με τους Tomahawk του 1980 του Ronald Reagan ή της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου. Το Block IV είναι σχεδόν σαν ένα drone, ικανό να ίπταται πάνω από ένα στόχο, ενώ στέλνει εικόνες πίσω στους χειριστές του προτού του δοθεί εντολή να βουτήξουν προς το στόχο. Είναι επίσης ικανό να ανακατευθύνεται κατά την πτήση σε έναν από τους δεκαπέντε προ-προγραμματισμένους στόχους ή σε ένα σύνολο συντεταγμένων μέσω GPS. Μέσα στα περισσότερα από 30 χρόνια επιχειρησιακής παρουσίας, το σύστημα πλοήγησης και η κεφαλή, έχουν φυσικά αναβαθμιστεί.

Αλλά εξακολουθεί να είναι ένας υποηχητικός κατευθυνόμενος πύραυλος της εποχής του Ψυχρού πολέμου που φαντάζει με δεινόσαυρος σε σύγκριση με τα υπερηχητικά όπλα που αναπτύσσονται σήμερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου