''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Νέα ένδειξη ενός παγκοσμίου κραχ

Ένα καινούργιο ρεκόρ, το οποίο υπερέβη πρόσφατα το αμέσως προηγούμενο, η σχέση δηλαδή μεταξύ των χρηματοπιστωτικών χαρτιών (ομόλογα συν μετοχές) και του παγκοσμίου ετησίου ΑΕΠ, αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ενός επερχόμενου κραχ – με κριτήριο βέβαια την ιστορία.

Ειδικότερα τα ομόλογα διεθνώς έχουν φτάσει στα 100 τρις $, ενώ η αξία των μετοχών στα χρηματιστήρια στα περίπου 80 τρις $ – γεγονός που σημαίνει ότι, συναποτελούν το 226% του παγκοσμίου ΑΕΠ (γράφημα).



Υπενθυμίζουμε πως η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών ήταν μόλις στα 30 τρις $ το 2009, έχοντας έκτοτε σχεδόν τριπλασιαστεί – ενώ όταν το σύνολο της αξίας μετοχών και ομολόγων υπερέβαινε στο παρελθόν το προηγούμενο ρεκόρ του, τότε καταλήγαμε σε ένα νέο κραχ. Αυτό ακριβώς συνέβη το 1999 και το 2007 – με την μεγάλη διαφορά όμως ότι, για πρώτη φορά έχουν επέμβει όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, στηρίζοντας τα χρηματιστήρια με τις τεράστιες ποσότητες ρευστότητας, με τις οποίες τα έχουν πλημμυρίσει.

Εκτός αυτού, για πρώτη φορά αγοράζουν οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες μετοχές – όπως στο παράδειγμα της ελβετικής και της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας που λειτουργούν ως τεράστια κερδοσκοπικά κεφάλαια. Επομένως, ίσως δεν επαναληφθεί η ιστορία – κάτι που όμως δεν σημαίνει πως βρέθηκε το ελιξίριο που καθιστά απρόσβλητο τον πλανήτη τόσο στις φούσκες, όσο και στα βουνά χρεών που έχουν δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου