Τα δημογραφικά στοιχεία σηματοδοτούν μια κατάσταση πολύ πιο ανησυχητική από ό, τι αναμένονταν στην εξέλιξη του πληθυσμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι γεννήσεις για πρώτη φορά στην επικράτεια εισήλθαν σε αρνητικό πρόσημο, ένα φαινόμενο που έχει να παρουσιασθεί από το 1923 όταν άρχισε να γίνεται απογραφή του πληθυσμού από τον βασιλιά Ζογκ. Έκτοτε ο αλβανικός πληθυσμός γνώρισε μόνο ανάπτυξη χωρίς να σταματήσει την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για να λάβει αρνητική χροιά μόνο φέτος, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ( INSTAT) για πρώτη φορά, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ήτοι, γεννήθηκαν 5669 άνθρωποι και πέθαναν 5954, δηλαδή, 285 άτομα έφυγαν από τη ζωή περισσότερα από τα νεογέννητα.
Η υψηλή μετανάστευση και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων φαίνεται ότι οδηγούν στον πληθυσμό να επιβεβαιώνει δραματικά τις προβλέψεις.
Τα πρώτα επίσημα δημογραφικά στοιχεία της Αλβανίας καταγράφηκαν το 1923 με την απογραφή επί της αλβανικής βασιλείας, τότε η χώρα είχε συνολικά 823.000 κατοίκους.
Η αύξηση του πληθυσμού επιταχύνθηκε από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας κατά τα έτη 1912-1944 στο 0,7% ετησίως.
Αυτό έδειξε ότι η Αλβανία είχε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη την εποχή εκείνη.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι πολιτικές αύξησης του πληθυσμού που ακολούθησε η κομμουνιστική κυβέρνηση και η μεγάλη μακροζωία προκάλεσαν ετήσια αύξηση 2,5% τα επόμενα 45 χρόνια.
Μετά τη δεκαετία του 1990, ο πληθυσμός έδειξε μία μείωση περίπου 0,3% ετησίως. Στην απογραφή του 2001, ο πληθυσμός μειώθηκε στα 3.023.000 από 3,3 εκατομμύρια από ό, τι το έτος 1990.
Εάν τα σύνορα ήταν κλειστά μέχρι το 2020, ο αλβανικός πληθυσμός θα παρουσίαζε μεγάλη ανάπτυξη, η μετανάστευση έχει παίξει δραματικό ρόλο στο δημογραφικό της χώρας.
Αλλά και οι προβλέψεις του ΟΗΕ δεν είναι ρόδινες. Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οργανισμού ο αλβανικός πληθυσμός περί το 2100 θα είναι μόνο 860 χιλιάδες κάτοικοι. Ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο δείχνει ότι η Αλβανία την ίδια χρονολογία θα βρίσκεται στο 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες κατοίκους.
Πηγή
https://www.pentapostagma.gr