''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Οι Άραβες – Κόβουν τα τουρκικά σίριαλ. Τα ελληνόφωνα βοθροκάναλα;

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο του αραβικού κόσμου διετάχθη να σταματήσει να παίζει τουρκικά τηλεοπτικά προγράμματα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και κάποιες αραβικές χώρες.

Οι τουρκικές σαπουνόπερες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ανά τη Μέση Ανατολή, αλλά η μαζική απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ στο MBC Group (με έδρα στο Ντουμπάι), το οποίο ανήκει στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Ουαλίντ αλ Ιμπραχίμ και άλλους Σαουδάραβες επενδυτές στις 2 Μαρτίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Υπάρχει μια απόφαση, η οποία επίσης φαίνεται πως περιλαμβάνει αρκετούς αραβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένου του MBC, για παύση της προβολής τουρκικών σίριαλ» είπε ο εκπρόσωπος του MBC, Μαζέν Χαγέκ- ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος πήρε αυτή την απόφαση.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν ως φιλικό προς τις ισλαμιστικές δυνάμεις που απειλούν τα αραβικά κράτη της περιοχής.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περισσότερο λόγω της στήριξης της Άγκυρας προς το Κατάρ αφού η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν κυρώσεις στη Ντόχα πέρυσι σχετικά με τη φερόμενη στήριξή της προς Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Το Κατάρ αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Κάποιοι Άραβες σχολιαστές αντιτίθενται στα social media σε αυτό που αντιμετωπίζουν ως τουρκική πολιτιστική επιρροή που ασκείται στα αραβικά σπίτια μέσω τηλεοπτικών εκπομπών- συχνά ντουμπλαρισμένων στα αραβικά.

Ο Χαγέκ είπε ότι η απαγόρευση έχει να κάνει με όλα τα είδη τουρκικών προγραμμάτων, και επηρεάζει άμεσα έξι εκπομπές. Θεωρείται ότι θα πλήξει τα έσοδα και την τηλεθέαση που δημιουργήθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών, πρόσθεσε.

Αυτό, πρόσθεσε, ανοίγει ευκαιρίες για παραγωγούς σε χώρες όπως το Κατάρ και ο Λίβανος να αναπληρώσουν το κενό. «Αυτό μπορεί να είναι ένα κίνητρο για τους Άραβες παραγωγούς να δημιουργήσουν αραβικά σίριαλ υψηλού επιπέδου, που μπορούν να αποτελέσουν καλή εναλλακτική σε αυτά που κόβονται» είπε ο Χαγέκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου