''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Eurasia Group: Το 2018 θα ξεσπάσει γεωπολιτική κρίση εφάμιλλη της παγκόσμιας κρίσης του 2008

Το 2018 θα είναι η χρονιά «με τους μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους που έχουμε δει ποτέ» δηλώνει στις ετήσιες προβλέψεις του Eurasia Group, ο Ian Bremmer, διευθυντής του ινστιτούτου γεωπολιτικών μελετών. Φέτος η διεθνής κοινότητα θα γίνει μάρτυρας του γεωπολιτικού ισοδύναμου της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008.

Όπως αναφέρει, ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά «σε μια κατάσταση γεωπολιτικής κατάθλιψης» παρά στην πολυπόθητη σταθερότητα του παρελθόντος.

Για αρχή, ο Donald Trump θα γενικεύσει τις διακρίσεις εναντίον των πολιτών, ενώ οι δυτικές δημοκρατίες θα «υποφέρουν» από ένα έλλειμμα νομιμοποίησης που έχουν να συναντήσουν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η διακοπή των νορμών που μετρούν δεκαετίες μπορεί να οδηγήσει σε συγκλονιστικά γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές.

«Στα 20 χρόνια από την ίδρυση του Eurasia Group, το παγκόσμιο περιβάλλον είχε σκαμπανεβάσματα. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα έτος στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη απροσδόκητη κρίση – δηλαδή το γεωπολιτικό ισοδύναμο της οικονομικής κατάρρευσης του 2008 – μοιάζει να είναι το 2018», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurasia Group Ian Bremmer.

Οι ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη δείχνει να μένει στάσιμη, καθώς η πολιτική Trump δείχνει απομόνωση και μονομέρεια, στοιχεία που προκαλούν σύγχυση στους συμμάχους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο στερείται ηγεσίας για να βγάλει τον κόσμο από την κρίση.




Οι βασικοί κίνδυνοι του Eurasia Group για το 2018:

1. Η Κίνα θα αναπληρώσει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ
Ελλείψει αμερικανικής ηγεσίας, η Κίνα αντιμετωπίζει λιγότερη αντίσταση όσον αφορά τον καθορισμό διεθνών κανόνων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, την τεχνολογική ανάπτυξη και την τακτική της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων χωρών. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε ένα νέο σύνολο κανόνων, ενώ παράλληλα να αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή της Ασίας.


2. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις προκαλούν συγκρούσεις
Ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος, διότι δεν υπάρχει παγκόσμια εξουσία για την ασφάλεια και πολλοί υπο-εθνικοί και μη κρατικοί φορείς μπορούν να προβούν σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η τρομοκρατία αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους, ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα λανθασμένων εκτιμήσεων που ενδεχομένως οδηγήσουν σε σύγκρουση, καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή γεμάτη συμμάχους των ΗΠΑ και παράλληλα ΗΠΑ και Ρωσία υποστηρίζουν αντιμαχόμενες δυνάμεις στη Συρία.

3. Ψυχρός Πόλεμος στην τεχνολογία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αγωνίζονται να κυριαρχούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το supercomputing, στήνοντας έναν αγώνα δρόμο ως προς την παροχή υποδομών, καταναλωτικών αγαθών και εξοπλισμού ασφαλείας σε άλλες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό του χώρου της τεχνολογίας.

4. Δύσκολη χρονιά για το Μεξικό
Το Μεξικό και όσοι επενδύουν στην οικονομία του θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ, εάν οι διαπραγματεύσεις της NAFTA δεν στεφθούν φέτος με επιτυχία.

5. Επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν
Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε μια πιο επιθετική στρατηγική για να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη συμμετοχή του σε εξωτερικές υποθέσεις. Αυτό δημιουργεί αρκετούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά, ενώ οι εντάσεις οδηγούν σε σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο και μια πιο ισχυρή Σαουδική Αραβία στέκεται στο πλευρό των Αμερικάνων στηρίζοντας ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση.



6. Μείωση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς
Η άνοδος του «αυξανόμενου αντικαθεστωτικού αισθήματος» μειώνει την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς στις δημοκρατικές χώρες, καθώς και απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απουσία «πίστης» σ' αυτούς τους θεσμούς μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια, αυταρχισμό και συγκρούσεις.

7. Αύξηση του προστατευτισμού 2.0
Οι χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν μη παραδοσιακά μέτρα - μέτρα διάσωσης, επιδοτήσεις κτλ - για να προστατεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία. Πρόκειται για μια τάση που μπορεί να ονομαστεί «προστατευτισμός 2.0». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του προστατευτισμού, σε ένα πιο περίπλοκο και αντιφατικό ρυθμιστικό περιβάλλον αλλά και σε ένα κλίμα δυσαρέσκειας μεταξύ των χωρών των οποίων οι πολιτικές φαίνεται να είναι αντιπαραθετικές.

8. Ακόμα πιο δύσκολο στη διαχείριση το Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ενός συνόρου για τη Βόρεια Ιρλανδία και την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου «διαζυγίου» του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρωθυπουργός Theresa May πρέπει να αποσαφηνίσει τους στόχους της Βρετανίας για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρώπη, ωστόσο καθώς αποκαλύπτει τα πλάνα της, η ηγεσία της μπορεί να αμφισβητηθεί από αντίπαλες πολιτικές ομάδες με αντιφατικές προτεραιότητες.

9. Ζητήματα ταυτότητας στη νότια Ασία
Ο ισλαμισμός στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, ο ινδικός εθνικισμός και το αντι-κινεζικό αίσθημα σε ολόκληρη τη νότια Ασία βρίσκονται σε άνοδο σε χώρες που αποκτούν μεγαλύτερη ευημερία.

10. Ακόμα πιο ασταθείς η Αφρική
Οι σχετικά σταθερές χώρες της Αφρικής, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αιθιοπία, αποκτούν μια «ευπάθεια» καθώς μπορεί να επηρεαστούν πιο εύκολα από λιγότερο ασφαλείς χώρες, όπου κυριαρχούν οι αυξημένες απειλές τρομοκρατίας.




Πηγή: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους"
https://kostasxan.blogspot.gr/2018/01/eurasia-group-2018-2008.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου