''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ο Ερντογάν απέλασε τον πρέσβη των ΗΠΑ με φοβερές εκφράσεις – Ολα γίνονται λόγω της εισβολής στην Ιντλίμπ είπε ο Αντιπρόεδρος του AKP

Ραγδαίες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ και ετοιμάζει την απέλαση του.
Αργότερα συμπλήρωσε πως ο «πρέσβης πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή αποχαιρετιστήριες επισκέψεις».

«Αλλά ούτε οι υπουργοί, ούτε ο πρόεδρος της Βουλής ούτε και εγώ ο ίδιος αποδεχτήκαμε αυτές τις αποχαιρετιστήριες συναντήσεις επειδή δεν τον βλέπουμε ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Τουρκία» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του στο Βελιγράδι.

Να δούμε αν ο Ερντογάν επιμείνει ή κάνει πίσω.

Την αρχή την έκανε χτες ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και βουλευτής Σμύρνης Hamza Dağ σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος ζήτησε από τον πρέσβη των ΗΠΑ να φύγει και συνέδεσε την απόφαση με την κινητοποίηση του τουρκικού στρατού που ξεκίνησε χτες και επίσημα τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας γράφοντας:

«Χρόνια λέμε για μια ζώνη ασφαλείας. Αλλά γι’ αυτούς (ΗΠΑ) πέρα βρέχει. Τώρα που το ξεκινήσαμε μόνοι μας κάνουν «επιχείρηση»» επιβεβαιώνοντας αυτό που γράψαμε χτες για την εισβολή στην Ιντλίμπ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε παρακάτω και διερωτήθηκε, μάλιστα, με ποιο τρόπο «τρύπωσαν στην αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ κατάσκοποι» αναφερόμενοι στη σύλληψη του εργαζόμενου της πρεσβείας που προκάλεσε την κρίση μεταξύ των δύο χωρών -που στο παρελθόν ήταν στενοί εταίροι και παραμένουν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Πώς τρύπωσαν αυτοί οι κατάσκοποι μέσα στo προξενείο των ΗΠΑ; Εάν δεν παρείσφρησαν ποιος τους τοποθέτησε εκεί; Καμία χώρα δεν θα πρέπει να επιτρέπει σε τέτοιους κατάσκοπους να την απειλούν εκ των έσω» είπε ο Ερντογάν.

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου 2015, υποστηρίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά που οδήγησε σε τέλμα τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο σύμβουλος του Ερντογάν Burhan Kuzu, φέρεται να είπε ότι η σύλληψη του Metin Topuz, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης θα ντροπιάσει την Αμερική, επειδή διαθέτει πληροφορίες για τον αμερικανικό ρόλο, που υποτίθεται έπαιξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, επί διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, στο πραξικόπημα.

Ο κ. Kuzu, πιστεύει ότι η κίνηση ακύρωσης της βίζας σε Τούρκους υπήκοους έγινε για να πιεστεί η Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου.

Ο κ. Kuzu δήλωσε σχετικά στο Αλ Τζαζίρα ότι «οι ΗΠΑ ήταν ενοχλημένες από την εξέλιξη αυτή (εννοεί τη σύλληψη) καθώς ο ρόλος της [Ουάσιγκτον] στην προσπάθεια πραξικοπήματος θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσω αυτού του ατόμου».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας να αναστείλει όλες τις μη-μεταναστευτικές αιτήσεις χορήγησης βίζας ήταν πολύ, πολύ «λυπηρή» κίνηση.

«Αν ο (Αμερικανός ) πρέσβης στην Άγκυρα έχει λάβει μια απόφαση όπως αυτή, θα το θέσουμε σε εφαρμογή αλλά είναι λυπηρό», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι « έχει διατάξει άμεσα αντίποινα στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με έκδοση σχεδόν πανομοιότυπου κειμένου της ανακοίνωσης των ΗΠΑ».

«Η Τουρκία διέπεται από το κράτος δικαίου. Πάνω απ ‘όλα, δεν είμαστε μια φυλή, δεν είμαστε κράτος φυλών», δηλώνει ο ίδιος .

«Η Άγκυρα ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία και απαίτησε να επανεξετασθεί η απόφαση που προκάλεσε μια «περιττή κλιμάκωση» και «θύματα», δύο Τούρκους πολίτες», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών .

«Είναι το δικαίωμα της Τουρκίας να θέσει υπό κράτηση έναν Τούρκο πολίτη για πράξεις που διενεργήθηκαν στην Τουρκία», είπε ο Γκιούλ . «Ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει τις νομικές διαδικασίες με σεβασμό», κατέληξε ο ίδιος.

Την Δευτέρα, ο Τούρκος εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Τοπούζ , Τούρκο πολίτη που εργάζεται στην αμερικανική πρεσβεία σε μια κλιμάκωση της κρίσης. Οι τουρκικές αρχές λένε, αφενός, ότι ο Τούρκος πολίτης δεν έχει διπλωματική ασυλία και αφετέρου το θέμα είναι εσωτερικό της χώρας έτσι υπόκειται στην Τουρκία η τύχη του.

Ο Sinem Koseoglu, ανταποκριτής του Al Jazeera στην Άγκυρα πιστεύει ότι το μέτρο της αναστολής των θεωρήσεων από τις ΗΠΑ είναι «δυσανάλογο» μέτρο .

«Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντα ένα σημείο σταθεροποίησης στην περιοχή, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης.

«Απ ‘όσο γνωρίζω, όταν Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν μιλήσουν στο τηλέφωνο, θα βρουν μια διέξοδο για να βγουν από την κρίση», δήλωσε ο ίδιος.

Την Κυριακή, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι μη βίζες για Τούρκους πολίτες . Σε απάντηση, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έπραξε ακριβώς το ίδιο επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου