''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η Πτώση του παγκόσμιου ηγεμονισμού: Πώς οι χώρες BRICS θα αντικαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες

BRICS 2017
Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας, για το RIA Novosti
Τρεις Σεπτεμβρίου στην κινεζική πόλη Xiamen ανοίγει η 9η σύνοδος των BRICS. Η οργάνωση είναι περίπλοκη, ακόμη και άμορφη, αλλά εξαιρετικά απαραίτητη για τον σύγχρονο κόσμο.

Ο Θρόνος είναι ελεύθερος;

Παλαιότερα , όλα ήταν απλά – η συλλογική Δύση ασχολιόταν με τη ρύθμιση των παγκόσμιων διαδικασιών (κακό ή καλό – είναι ένα άλλο ζήτημα). Τώρα δεν είναι εύκολο. Πρώτον, η συλλογική Δύση δεν υπάρχει πλέον – οι σοβαρές αντιφάσεις στα εθνικά συμφέροντα και οι απόψεις για τις παγκόσμιες διαδικασίες έχουν ήδη οδηγήσει σε διαφωνία (και μερικοί λένε να χωριστούν) μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται μόνο να προχωρήσει με τον δικό της τρόπο, αλλά και θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για τις ΗΠΑ αν τολμήσουν να επιβάλουν κυρώσεις στις Γερμανικές εταιρείες για το εμπόριο με τη Ρωσία. Δεύτερον, η βασική δυτική χώρα – οι Ηνωμένες Πολιτείες – δεν είναι πλέον σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις παγκόσμιες διαδικασίες. Η απορρόφηση από τον εσωτερικό πολιτικό αγώνα και η σταυροφορία εναντίον του Προέδρου Donald Trump , δείχνει ότι η Αμερικανική ελίτ ή αγνοεί τις διεργασίες του κόσμου, θεωρώντας τις εξαιρετικά επιφανειακές ή απλά τις χρησιμοποιεί για την επίλυση των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων που είναι μόνο ένα παιχνίδι νεύρων με τη Βόρεια Κορέα και μια δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Η Αποδυνάμωση της Αμερικής δημιουργεί ένα κενό εξουσίας και, δεδομένου ότι μία χώρα δεν είναι απλώς σε θέση να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμια «Συντονιστής», υπάρχουν όμως ελκυστικές προοπτικές για περιφερειακούς συνασπισμούς ή συμμαχίες. Και, προπαντός, τους BRICS.

Φυσικά, οι BRICS ενώνονται «πολύ διαφορετικά». Αυτή η δομή δεν υπήρξε ποτέ, δεν υφίσταται και στο εγγύς μέλλον δεν θα γίνει μια ενοποιημένη ομάδα όπως η NAFTA ή η Ευρασιατική Ένωση. Για παράδειγμα, όσον αφορά το όραμα του μελλοντικού κόσμου. Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ (ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας), ενώ η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτίθενται κατ ‘αρχήν στον Αμερικανικό έλεγχο στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι γενικά ικανοποιημένες από αυτήν την κυριαρχία.

Και χωρίς να λένε ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και το επίπεδο οικονομικών σχέσεων μεταξύ τους είναι συχνά μικρό (όπως για παράδειγμα στο τρίγωνο Ρωσία – Βραζιλία – Νότια Αφρική).
Τέλος, υπάρχουν σοβαρές διμερείς συγκρούσεις μεταξύ τους – η Ινδία και η Κίνα που απλώς εξισορροπούν το χείλος του πολέμου. Μεταξύ των χωρών που αμφισβητούν τα εδάφη μόνο την παραμονή της συνόδου κορυφής των χωρών BRICS, τα συμβαλλόμενα μέρη διευθέτησαν τελικά τη συνοριακή σύγκρουση στο οροπέδιο Doklam στην περιοχή του Μπουτάν), καθώς και σοβαρό ανταγωνισμό για την επιρροή στη νοτιοανατολική Ασία.

Σύμπραξη κυρίαρχων

Ωστόσο, παρ ‘όλες τις δυσκολίες, παρά το ‘εύθραυστο’, οι BRICS, στην πραγματικότητα, είναι ο κύριος υποψήφιος για το ρόλο ενός εναλλακτικού κέντρου για τη διαχείριση των παγκόσμιων διαδικασιών. Πρώτον, η οργάνωση αποτελείται από τις ισχυρότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Δεύτερον, οι χώρες αυτές ενώνονται με την πλήρη κυριαρχία τους, την επιθυμία τους να στηρίξουν αυτή την κυριαρχία και την απροθυμία τους να υπονομεύσουν την κυριαρχία άλλων. Στους BRICS δεν υπάρχει «το αξονικό κράτος », που έχει την δεσπόζουσα θέση. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι κακό – δεν υπάρχει κανένας που να θέτει ένα μόνο στόχο. Από την άλλη πλευρά, ελλείψει ηγέτη, υπάρχουν πλεονεκτήματα. ‘Κανείς δεν επιβάλλει τίποτα σε κανέναν στους BRICS. Όταν οι προσεγγίσεις δεν συμπίπτουν για όλους, διεξάγεται επίπονη δουλειά για την προσέγγισή τους ‘, δήλωσε ο Πούτιν. Αυτό είναι το πρωτότυπο ενός συστήματος ελέγχου σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το BRICS θεωρούνται η πιο σημαντική πλατφόρμα για την υιοθέτηση πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων που θα έχουν εποικοδομητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια τάξη. Τουλάχιστον, αυτή την πλατφόρμα βλέπει η Μόσχα.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ήδη πει ότι θέλει να συζητήσει με τους ομολόγους του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαφθοράς και των ναρκωτικών. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον κόσμο, το πιο σημαντικό από αυτά τα θέματα είναι το πρώτο. ‘Η Ρωσία προτρέπει, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, να αρχίσει να διαμορφώνει ένα ευρύ αντιτρομοκρατικό μέτωπο σε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη διεθνή νομική βάση με κεντρικό ρόλο τον ΟΗΕ’, δήλωσε ο Πούτιν. Και αυτό θα υποστηριχθεί από όλες τις χώρες των BRICS, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία, που πάσχουν από τρομοκράτες. Εάν με τη Δύση δεν έχει νόημα να δημιουργηθεί ένας τέτοιος συνασπισμός (τουλάχιστον επειδή οι ΗΠΑ διαχωρίζουν τρομοκράτες σε αυτούς ‘και’ στους άλλους ‘εδώ και πολύ καιρό και η ΕΕ είναι αιχμάλωτη πολιτικής ορθότητας και παρουσιάζει αδυναμία λήψης αποφάσεων τότε οι Ινδοί και οι Κινέζοι δεν υποφέρουν από τέτοιου είδους συμπλέγματα.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα εδώ: πρέπει να συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο σε αυτό το αντιτρομοκρατικό μέτωπο και όχι μόνο στο Αφγανιστάν (όπου όλοι φαίνεται να συμφωνούν για τον τρόπο εργασίας), αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Μόσχα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα BRICS για την προώθηση της ρωσο-κινεζικής πρότασης για την καταπολέμηση της προοπτικής του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο. Θυμηθείτε, το Πεκίνο και η Μόσχα προσφέρουν την ιδέα ενός ‘διπλού παγώματος’ – η Πιονγιάνγκ παγώνει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις προκλήσεις , σύμφωνα με την ΛΔΚ, τις ασκήσεις με τη Νότια Κορέα. Όλοι κατανοούν ότι το σχέδιο αυτό αποσκοπεί όχι μόνο στη μείωση των εντάσεων στο κορεατικό ζήτημα αλλά και στη μείωση της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία. Εάν η Ρωσία και η Κίνα κατορθώσουν να πείσουν τους άλλους εταίρους των BRICS να υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την Αμερικανική θέση στην περιοχή.

Σχετικά με τα χρήματα και την λειτουργία

Από οικονομική άποψη, οι BRICS θα πρέπει να αποτελέσουν μια πλατφόρμα για την οικοδόμηση παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εναλλακτικά προς εκείνα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και όχι για τα παγκόσμια συμφέροντα. ‘Η Ρωσία συμμερίζεται την ανησυχία των κρατών των BRICS για την αδικία της σύγχρονης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αρχιτεκτονικής, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το αυξανόμενο οικονομικό βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών’, δήλωσε ο Πούτιν.
Έτσι, για παράδειγμα, η Τράπεζα που δημιούργησαν οι BRICS της Νέας Αναπτύξεως κερδίζει έδαφος . ‘Έχουν ήδη εγκριθεί επτά επενδυτικά σχέδια στις χώρες BRICS αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος η NBB αναμένεται να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,5-3 δισ. Δολαρίων », δήλωσε ο Πούτιν. Επιπλέον, οι χώρες – μέλη του BRICS επέπληξαν το ιερό – στο δολάριο. ‘Η Ρωσία και οι BRICS θα επιδιώξουν να μειώσουν την κυριαρχία πολλών νομισμάτων … Ο πολυπολικός κόσμος είναι ασυμβίβαστος με την κυριαρχία του δολαρίου’, δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Πληροφόρησης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Τα Μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συμφωνήσει για το μερικό εμπόριο των εθνικών νομισμάτων. Ωστόσο, για να προχωρήσουν περαιτέρω στον τομέα αυτό, οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών του αμοιβαίου εμπορίου – σε μερικά ζεύγη είναι, πολύ ήπια, πολύ μέτρια.


© RIA Novosti / Janna Manukyan


BRICS 2017 FORUM
Τέλος, η διάσκεψη κορυφής BRICS είναι απλώς ένα καλό μέρος για να συναντηθούν στο περιθώριο με σεβαστούς συναδέλφους, να μιλήσουν για πολύ σοβαρά θέματα που τους ενδιαφέρουν και όχι μόνο με τους συναδέλφους του οργανισμού. Στην συνεργασία με τους BRICS εμπλέκονται και τρίτες χώρες (η κινέζικη πλευρά η οποία πρότεινε αυτή την μορφή την αποκαλεί BRICS+).
Φυσικά αυτές οι είναι χώρες “ γνωριμίας” , έτσι η Κίνα από όλες τις χώρες της Νοτιο ανατολικής Ασίας επέλεξε να την Ταϊλάνδη ως επίσημο προσκεκλημένο. Δεν είναι η μεγαλύτερη οικονομία( γιατί τότε η Ινδονησία θα πήγαινε στο Xiamen) ούτε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη (γιατί τότε θα πήγαινε η Καμπότζη) αλλά είναι πιο “συνεργάσιμη” με την Κίνα.

Μεταξύ αυτών των χωρών, ωστόσο, υπήρχαν και εταίροι, πιο σημαντικοί για τη Ρωσία. Έτσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdelfattakh as-Sisi που προσκλήθηκε στο Xiamen για κοινή πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης στη Μέση Ανατολή και, φυσικά, τις προοπτικές ανάκαμψης μέσω της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου (η οποία , όπως υπενθυμίζουμε, διακόπηκε μετά την έκρηξη του ρωσικού αεροσκάφους στις 31 Οκτωβρίου 2015). Σε μερικά θέματα η Αίγυπτος για τη Ρωσία – είναι πολύ πιο σημαντικός εταίρος από τη Νότια Αφρική ή ακόμα και τη Βραζιλία. Ωστόσο, δεν θα ζηλέψουν – στην ημερήσια διάταξη της BRICS θα υπάρχει αρκετός χώρος για όλους.

πηγή: tokoutsavaki

eleftheroiellines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου