''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η Ρωσία σχεδιάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Πριν από την επίσκεψή του στην Εσθονία, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πιθανότατα δεν γνώριζε τη ρωσική λέξη για τη «δύση» (zapad). Αλλά τώρα την έμαθε, επειδή είναι το κωδικό όνομα για μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που αναλαμβάνει παραδοσιακά η Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής.

Η Εσθονία, μαζί με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, υποστηρίζουν την παρουσία έως και 100.000 ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία και στη Δυτική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της επιβλητικής μηχανοκίνητης μονάδας με την ονομασία «First Guards Tank Army», πριν από την άσκηση του Σεπτεμβρίου. Ανησυχώντας για το μέγεθος της άσκησης, που πρόκειται να λάβει χώρα τόσο κοντά στις Βαλτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ήδη αναπτύχθηκαν εκεί.

Ο αντιπρόεδρος φαίνεται να είναι το πρόσωπο της διοίκησης που θα καθησυχάσει τους συμμάχους στην Ευρώπη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται στο ΝΑΤΟ και στην υπεράσπιση της ηπείρου. Είπε όλα τα σωστά πράγματα στην Εσθονία, επισκέφθηκε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκεί και συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Βαλτικής. Δυστυχώς, όμως, τόσο τα λόγια του όσο και οι 600 ενισχύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι κάτι σημαντικό.
  Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην προετοιμασία της ρωσικής άσκησης τον Αύγουστο για να προβλέψουνε τι θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν στους συμμάχους τους παρατηρητές να παρακολουθούν την άσκηση, η οποία είναι η συνήθης διαδικασία για ασκήσεις ορισμένου μεγέθους προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

http://foreignpolicy.com/2017/08/02/is-the-u-s-ready-for-russias-largest-military-exercises-since-the-cold-war/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου