''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Διεθνής δημοσκόπηση δείχνει τις ΗΠΑ ως ”την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη σήμερα”

Συνέβη ξανά: μια ακόμη διεθνής δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται από τους λαούς σε όλο τον κόσμο ως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.Η πρώτη δημοσκόπηση γι ‘αυτό το θέμα που είχε γίνει το 2013 ήταν η μόνη προηγούμενη δημοσκόπηση για το όλο θέμα και ήταν η καλύτερη διεξαγωγή μιας τέτοιας δημοσκόπησης: ”Η έρευνα της WIN / Gallup International διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε 65 χώρες πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη”, ανακοίνωσε η New York Post στις 5 Ιανουαρίου 2014. Το BBC είχε επίσης αναφέρει την έρευνα αυτή στις 30 Δεκεμβρίου 2013.

Τώρα, την 1η Αυγούστου του 2017, το Pew Research Center δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησής του από 30 έθνη στα οποία έκαναν έρευνα, πρώτα το 2013 και έπειτα πάλι το 2017, θέτοντας μια λιγότερο σαφή αλλά παρόμοια ερώτηση στην οποία οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν: «Πιστεύετε ότι η εξουσία και η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια σοβαρή απειλή, μια μικρή απειλή, ή καθόλου απειλή (για την χώρα της έρευνας);» και η οποία έθεσε επίσης την ίδια ερώτηση όσον αφορά και την Κίνα αλλά και τη Ρωσία, ως πιθανή απειλή αντί των Ηνωμένων Πολιτειών. (Αυτό δεν ήταν ανοιχτό ερώτημα · μόνο αυτά τα τρία έθνη ονομάστηκαν ως πιθανές απαντήσεις.)

Στη σελίδα 3 των 32 σελίδων το pdf δείχνει ότι η κατηγορία «μεγάλες απειλές» επιλέχθηκε από το 35% των ερωτηθέντων παγκοσμίως για τη «δύναμη και επιρροή των ΗΠΑ», το 31% επέλεξε παγκοσμίως τη «δύναμη και επιρροή της Ρωσίας», και επίσης το 31% παγκοσμίως είπε για τη «δύναμη και επιρροή της Κίνας». Στις σελίδες 23 και 24 του pdf παρουσιάζονται οι 30 χώρες που συμμετείχαν σε αυτή τη δημοσκόπηση, τόσο το 2013 όσο και το 2017, και οι περισσότερες από αυτές τις 30 χώρες ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ. Μόνο η Βενεζουέλα προφανώς δεν ήταν. Καμία από τις 30 χώρες δεν ήταν σύμμαχος είτε της Ρωσίας είτε της Κίνας. Και, ωστόσο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες μεταξύ των 30 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα είδαν τις ΗΠΑ ως «σοβαρή απειλή» απ’ ότι είδαν είτε τη Ρωσία είτε την Κίνα με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον, η τάση στις 30 αυτές χώρες, κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετούς περιόδου, ήταν γενικά προς την κατεύθυνση μιας αύξησης του φόβου για τις ΗΠΑ – αύξηση του φόβου της χώρας που αναφέρθηκε συντριπτικά το 2013 από ανθρώπους σε 65 χώρες από τη δημοσκόπηση της WIN / Gallup ως «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον κόσμο σήμερα».

Ως εκ τούτου, αν και η WIN / Gallup δεν επανέλαβε ποτέ την ερώτησή της, τα στοιχεία της πρόσφατα δημοσιευθείσας δημοσκόπησης από την Pew υποδηλώνουν σαφώς ότι το ποσοστό των ανθρώπων στα 65 έθνη που η WIN / Gallup είχε ρωτήσει το 2013 θα ήταν ακόμα υψηλότερο σήμερα από ό, τι ήταν το 2013, όταν το 24% των ερωτηθέντων παγκοσμίως εθελοντικά προσδιόρισε τις ΗΠΑ ως την πιο τρομακτική χώρα του κόσμου.

Strategic-Culture
Πηγή: Offtherecord

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου