''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

«Σημείο των καιρών»: Τουρκία 2019: Παραλίγο ο Ερντογάν θα είχε αντίπαλη για την προεδρία μία χριστιανή Ορθόδοξη!

Απίστευτη και όμως αληθινή ιστορία: Για πρώτη φορά στην ιστορία της μετα-οθωμανικής Τουρκίας μία χριστιανή Ορθόδοξη έφτασε στην θέση του Αντιπροέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Του Γιώργου Θεοχάρη
Στις 16 Νοεμβρίου του 2015 διέφυγε από τα ελληνικά ΜΜΕ ίσως η συγκλονιστικότερη είδηση στην ιστορία της σύγχρονης μετα-οθωμανικής Τουρκίας. Τα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν συνήθως τους μύθους από την πραγματικότητα, έστω και εάν αυτή είναι πιο συγκλονιστική από τους μύθους. Όμως τους μύθους πιστεύουν μόνο όσοι τους αρέσει να τρέφονται με αυτούς.

Η συγκλονιστική είδηση συνοψίζεται χαρακτηριστικά από τον εξής τίτλο τουρκικών ιστοσελίδων:
«CHP’ye Hıristiyan Başkan mı geliyor?!»
«Άραγε στο κόμμα CHP έρχεται Χριστιανή Πρόεδρος;!»

Τι θα σήμαινε όμως για την Τουρκία μία πιθανή χριστιανή Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (CHP);
Θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μία χριστιανή (Ορθόδοξη) θα έφτανε να γίνει Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι για πρώτη φορά στην μετα-οθωμανική Τουρκία μία Ορθόδοξη χριστιανή θα έφτανε να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα της γείτονας χώρας! Θα σήμαινε επίσης ότι ο ισλαμιστής Ερντογάν θα είχε ως βασικό αντίπαλο για την Προεδρία στις εκλογές του 2019 μία χριστιανή!

Κατά πόσο οι υποθέσεις αυτές είναι ρεαλιστικές ή αποτελούν απλούς ευσεβείς πόθους;Η αλήθεια είναι ότι αυτά που γράφουμε δεν είναι καθόλου ουτοπικά. Διότι όντως για πρώτη φορά στην μετα-οθωμανική Τουρκία μία χριστιανή Ορθόδοξη έφτασε να γίνει Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έστω και εάν στις 6 Μαΐου του 2017 παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενη για την άτολμη και ανεκτική πολιτική του Προέδρου του CHP κ. Κιλιτσντάρογλου απέναντι στις εκλογικές νοθείες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, στο πρόσφατο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Σημεία των καιρών; Ίσως.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τόπο όπου διαπράχθηκε η μεγαλύτερη σφαγή των χριστιανών (Ορθοδόξων και Αρμενίων) κατά την μικρασιατική καταστροφή, δηλαδή στη Σμύρνη, τον Ιούνιο του 2015 εκλέχθηκε βουλευτής η γυναίκα που έμελλε να γίνει η πρώτη χριστιανή Ορθόδοξη Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τα ελληνικά εκκλησιαστικά και πατριωτικά sites, αλλά και αρκετά μεγάλα κοσμικά, ασχολήθηκαν με την είδηση μόλις τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά με έναν τρόπο που παραμόρφωνε την πραγματικότητα: μετέδωσαν ότι η βουλευτής Σμύρνης και εκπρόσωπος του τουρκικού Λαϊκού Κόμματος Selin Saye Böke βαπτίστηκε χριστιανή Ορθόδοξη, προκαλώντας σάλο στην χώρα της. Έτσι αποσιωπήθηκε η πραγματικά συγκλονιστική και πρωτοφανής είδηση που κρυβόταν πίσω από το γεγονός της δήθεν «βάπτισης».

Πού είναι η αλήθεια και πού η υπερβολή και η φαντασίωση;
Η αλήθεια είναι ότι η Selin Saye Böke δεν βαπτίστηκε δημόσια σε ώριμη ηλικία ούτε ομολόγησε δημόσια τον Χριστό, όπως παρουσίασαν την είδηση όσοι θα ήθελαν να έχει γίνει έτσι. Κατά πάσα πιθανότητα είχε βαπτιστεί χριστιανή ως βρέφος (συνεχίζεται)



πηγή: vimaorthodoxias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου