''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

O Μπασάρ Άσσαντ προβλέπει το τέλος του πολέμου στη Συρία

Ραγδαίες εξελίξεις στον Συριακό Πόλεμο


Του Γιώργου Θεοχάρη
Φως στο τούνελ του Συριακού πολέμου διαφαίνεται σύντομα.
Το γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώνουν μόνο οι τελευταίες εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα.
Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ τόλμησε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι τα χειρότερα του πολέμου αποτελούν πλέον παρελθόν.
«Η κατάσταση εξελίσσεται σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση (…) διότι έχουμε υποχρεώσει σε ήττα τους τρομοκράτες», είπε ο Άσαντ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε από τη Δαμασκό στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο WION.
«Εκτός του η Δύση (…) και οι σύμμαχοί της, οι μαριονέτες της, υποστηρίζουν μαζικά αυτούς τους εξτρεμιστές, είμαι βέβαιος ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον πίσω μας», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονταν, ενώ ο Συριακός Στρατός ελευθέρωνε από το ISIS την Μασκάνα, μία στρατηγικής σημασίας πόλη στα ανατολικά της επαρχίας του Χαλεπίου και πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της εισόδου στην επαρχία της Ράκκα.
Ήδη έχει κερδίσει τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας Μασκάνα – Ράκκα.
Το Ισλαμικό Κράτος καταρρέει στην ανατολική συριακή έρημο, αφήνοντας τεράστιες εκτάσεις στα χέρια του Συριακού Στρατού.
Μόνο χθες ο Συριακός Στρατός ελευθέρωσε έκταση 1.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο ανατολικό Χομς.
Ο στρατός αναμένεται να συνεχίσει νότια και νοτιοανατολικά για να ενωθεί με τα τμήματά του που επιχειρούν στη Χάμα και στο ανατολικό Χομς.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προέλαση από την Παλμύρα προς τα ανατολικά, με στόχο να ενωθούν οι δυνάμεις του στρατού με αυτές που πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές στο Ντέιρ εζ-Ζορ, γεγονός που θα φέρει την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους και σε αυτό το τελευταίο προπύργιό του στην ανατολική Συρία, την στιγμή που μέσα στον Ιούνιο χάνει την Ράκκα από τους Κούρδους.
Όλα δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι το Ισλαμικό Κράτος θα παύσει να υφίσταται στη Συρία.
Τα εδάφη που εγκαταλείπει το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνονται κυριως από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσσαντ.
Αυτό θα φέρει μία τεράστια αλλαγή στον χάρτη, αφήνοντας το 70% του Συριακού εδάφους στα χέρια του.
Οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς» τρομοκράτες, που υποστηρίζει η Δύση, δεν έχουν στα χέρια τους καμία μεγάλη πόλη, εκτός από το Ίντλεμπ, ενώ ειναι διασπασμένοι σε πολλές αντιμαχόμενες μεταξύ τους φράξιες.
Η μόνη ισχυρή δύναμη μετά το καθεστώς είναι οι Κούρδοι στη Βόρεια Συρία.
Όλα δείχνουν ότι, εάν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων, ο πόλεμος στη Συρία θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δύο κυρίαρχους: το καθεστώς και τους Κούρδους.

http://www.tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου