''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Μαρτυρία του Αγίου Φωτός. Ο Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Αρέθας 921 μ.Χ.

Αναφέρει ότι το Άγιο Φως κατερχόταν υπό τη μορφή μιας αστραπής, η οποία άναβε την ακοίμητη κανδήλα

Ο αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Αρέθας γεννήθηκε στην Πάτρα περί το έτος 850.Ήταν μια εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα που συνέβαλε τα μέγιστα στο έργο της διάσωσης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Σε μια επιστολή του προς τον εμίρη της Δαμασκού, που γράφτηκε περί το έτος 921 για λογαριασμό του αυτοκράτορα Ρωμανού Α', αναφέρει τα εξής σχετικά με το Άγιο Φως:

«Αλλά μέχρι και σήμερα, ο άγιος και τίμιος Τάφος του θαυματουργεί κάθε έτος την ημέρα της Αναστάσεως. Διότι αφού σβήνει κάθε κανδήλα στην Ιερουσαλήμ, εκεί όπου βρίσκεται ο άγιος Τάφος του, παρασκευάζεται από τους χριστιανούς μια κανδήλα τυλιγμένη με ύφασμα και κόκκινο μετάξι. Και ενώ ο εμίρης της Ιερουσαλήμ παρίσταται πλησίον του αγίου Τάφου, με την είσοδο να είναι σφραγισμένη απ’ αυτόν, και ενώ οι χριστιανοί βρίσκονται στον Ναό της Αναστάσεως και αναφωνούν Κύριε Ελέησον, ξαφνικά εμφανίζεται μια αστραπή και ανάβει η κανδήλα με φως· και απ’ αυτό το φως λαμβάνουν και ανάβουν και πάλι [τις λυχνίες τους] όλοι οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ».

Η αναφορά του Αρέθα είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είναι ο πρώτος μάρτυρας που αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγίου Φωτός ο Τάφος του Ιησού παρέμενε άδειος, αφού πρώτα σφραγιζόταν από τον μουσουλμάνο εμίρη της Ιερουσαλήμ· και, δεύτερον, επειδή είναι επίσης ο πρώτος μάρτυρας που αναφέρει ότι το Άγιο Φως κατερχόταν υπό τη μορφή μιας αστραπής, η οποία άναβε την ακοίμητη κανδήλα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΧΑΡΗΣ Κ. ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ. ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ . ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου