''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Ήττα της Τουρκίας στο μέτωπο της αλ Μπαμπ - Αθρόες παραιτήσεις αξιωματικών από το μέτωπο

Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος φαίνεται να έχουν πολύ υψηλό κόστος και απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία
Η κατάσταση στο μέτωπο της αλ Μπαμπ δεν εξελίσσεται όπως περίμενε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπολόγιζε προφανώς ότι η πόλη αυτή θα πέσει στα χέρια των Τούρκων στρατιωτών σε λίγες μέρες. Φαίνεται πως δεν διδάχτηκε από την περίπτωση της ηρωικής πόλης Κομπάνι.
Τώρα ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο μέτωπο της αλ Μπαμπ, εξ αιτίας των οποίων αναγκάστηκε ο Ερντογάν να ζητήσει τη βοήθεια των Ρώσων.
Και σε τέτοιες περιπτώσεις, οι βοήθειες παρέχονται έναντι ακριβών ανταλλαγμάτων, τα οποία πάντα προκαλούν τις αντιδράσεις των ΗΠΑ!
Ας αφήσουμε όμως τον Τούρκο αρθρογράφο Ahmet Takan, της εφημερίδας Yeni Çağ, να μας περιγράψει πολύ γλαφυρά την κατάσταση στην αλ Μπαμπ:

«Ορισμένες ομάδες προδοτών μέσα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, μεταφέρουν με φορτηγά από τα εδάφη που ελέγχουμε στη Συρία και πωλούν στον ISI πυρoμαχικά και εκρηκτικές ύλες. Μόλις το πληροφορούνται ορισμένοι Τουρκομάνοι που μάχονται στο πλευρό μας, κινητοποιούνται και συλλαμβάνουν δυο φορτηγά TIR γεμάτα με πυρομαχικά και εκρηκτικά. Αυτή είναι μόνο μια πλευρά της πραγματικότητας που βιώνουμε στο μέτωπο της αλ Μπαμπ.

»Και όταν γράφουμε τις αλήθειες για το μέτωπο αυτό, ορισμένοι στενοχωριούνται πολύ. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Καίγεται η ψυχή του τουρκικού έθνους. Κάθε μέρα κηδεύονται τα τέκνα του. Τα νοσοκομεία του Αντέπ, του Κίλις και των γειτονικών νομών, είναι γεμάτα με τραυματίες από το μέτωπο της αλ Μπαμπ. Και δεν σταματάει με τίποτα η ροή.


Από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού στο πλαίσιο της «Ασπίδας του Ευφράτη» (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

»Έχουμε αναφερθεί και πάλι από αυτήν την στήλη και είπαμε ότι το ηθικό των στρατιωτικών μας που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη", είναι καταρρακωμένο.

»Μάλιστα παρουσιάσαμε και φωτογραφίες, οι οποίες αποδείκνυαν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας, στρατωνισμού και διοικητικής μέριμνας στο μέτωπο αυτό.

»Με βάση πληροφορίες από δικές μου πηγές από το ΓΕΕΘΑ, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα (13 Ιανουαρίου), 50 αξιωματικοί, μόνιμοι υπαξιωματικοί και επαγγελματίες στρατιώτες που υπηρετούν στο μέτωπο της αλ Μπαμπ, έχουν υποβάλει αιτήσεις παραιτήσεως. Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις τους, γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ο υποχρεωτικός χρόνος υπηρεσίας τους. Όμως, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, στρατηγός Zekai Aksakallı, μίλησε με τον καθένα από τους παραιτηθέντες και τους έπεισε να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους.


Τουρκικές απώλειες στην αλ Μπαμπ, 21 Δεκεμβρίου 2016 (φωτ.: Twitter / Michael Horowitz)

»Να ξηλώναμε όμως και εκείνες τις θερινές σκηνές των μονάδων μας από την αλ Μπαμπ, θα ήταν καλό... Έχουμε δώσει πολλούς νεκρούς στο έδαφος της Συρίας.

»Οι επιχειρήσεις των ηρώων μας στις πύλες της αλ Μπαμπ συνεχίζονται. Όμως συνεχίζονται και οι προδοσίες. Και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, είναι αναπόφευκτο να πληρώσουμε βαρύ τίμημα...», καταλήγει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Αυτά από το μέτωπο της αλ Μπαμπ. Για να συμπληρώνουμε τις γνώσεις μας.

Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου