''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μειωμένη ακοή: Δείτε με ποια ασθένεια μπορεί να συνδέεται

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, η δρ Kathleen M. Schieffer, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής (νευροαισθητήριας και βαρηκοΐας) και της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό (αναιμία) σε ενήλικες ηλικίας 21 έως 90 ετών στις ΗΠΑ.
 
Σε μία έρευνα του 2014, περίπου το 15% των ενηλίκων ανέφερε απώλεια ακοής. Επειδή η σιδηροπενική αναιμία είναι μία κοινή και εύκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, η περαιτέρω κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην αναιμία και την απώλεια ακοής μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν νέες δυνατότητες για έγκαιρο εντοπισμό και κατάλληλη θεραπεία της αναιμίας.
 
Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από επίσημα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey του πανεπιστημίου Penn State. Η σιδηροπενική αναιμία προσδιορίστηκε από τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σε 305.339 ενήλικες ηλικίας 21-90 χρόνων με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής.
 
Από όλους τους συμμετέχοντες το 43% ήταν άνδρες με μέση ηλικία 50 ετών. Υπήρχε ένα 1,6% περιπτώσεων με συνδυαστική απώλεια ακοής. Αυτή ορίζεται ως οποιοδήποτε συνδυασμός βαρηκοΐας αγωγιμότητας (δηλαδή απώλειας ακοής που οφείλεται σε προβλήματα με τα οστά του μέσου αυτιού) και νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, κώφωσης και γενικής απροσδιόριστης απώλειας ακοής. Υπήρχε επίσης ένα 0,7% που είχε σιδηροπενική αναιμία.
 
Τόσο η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής (δηλαδή όταν υπάρχει βλάβη στον κοχλία ή στις νευρικές οδούς από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο, κάτι που εντοπίστηκε στο 1,1% των ατόμων με αναιμία) όσο και η συνδυαστική απώλεια ακοής (που εντοπίστηκε στο 3,4% των ατόμων με αναιμία) αποδείχτηκε ότι σχετιζόταν με τη σιδηροπενική αναιμία.
 
Η επιστημονική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τόσο για νευροαισθητήρια απώλεια ακοής όσο και για συνδυαστική απώλεια ακοής μεταξύ των ενηλίκων με σιδηροπενική αναιμία.
 
“Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της σιδηροπενικής αναιμίας σε ενήλικες και της απώλεια ακοής. Τα επόμενα βήματα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το συσχετισμό και κατά πόσο η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αναιμίας μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική κατάσταση της υγείας των ενηλίκων με απώλεια ακοής”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου