''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Έτοιμη για έξοδο από την Ευρωζώνη η Ιταλία μετά το συντριπτικό «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος; – Μεγάλη σφαλιάρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο – Καταρρέει το ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια αποτελεσματα δημοψηφισμα

*«θα αλλάξουν πολλά τότε στην Ευρώπη και δεν θα είναι τα πράγματα όπως είναι τώρα..»
(Άγιος Παϊσιος)


Βαρύτατη ήττα υπέστησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκοσμιοποίηση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία το οποίο μέχρι και πριν λίγη ώρα που είχαν καταμετρηθεί όλοι οι ψήφοι πλην αυτών του εξωτερικού το ποσοστό του «ΟΧΙ» ήταν 59,25% και του «ΝΑΙ» μόλις 40,75%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματεό Ρέντσι ήδη ανακοίνωσε την παραίτηση του (μένουν μόνο τα τυπικά για να ολοκληρωθεί) και όλα δείχνουν πώς θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ήδη, όμως η Ευρωζώνη δέχεται μεγάλους κλυδωνισμούς με το ευρώ να καταγράφει χαμηλό 20 μηνών και της αγορές να είναι στο «κόκκινο».

Όλοι φοβούνται πώς αν καταρρεύσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ιταλία τότε αντίο Ευρωζώνη. Και είναι πολύ πιθανό όταν το χρέος της Ιταλίας ξεπερνάει τα 3 τρισ. ευρώ και μεγάλες τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να αποφύγουν το «γκρέμισμα».

Η φωτογραφία των διεθνών αγορών στον πίνακα του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ αποτυπώνει τι θα ακολουθήσει μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία…


Το εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πώς οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν ολοένα και περισσότερο την πολιτική της λιτότητας που επιβάλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ενδεικτικό είναι πώς το «ΟΧΙ» κέρδισε και στα αστικά κέντρα, αλλά έδωσε συντριπτικά ποσοστά στις βιομηχανικές περιοχές.

Η Ιταλία έχει βιομηχανία και μπορεί να αντέξει χωρίς να δέχεται τις εντολές από τις Βρυξέλλες. Κοινώς εκτός ευρώ. Αυτό ήταν επί της ουσίας το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες της χώρας με συντριπτικά ποσοστά αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση. Είναι η συνέχεια του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα (με 62%), του Brexit και της εκλογής του Ντοναλντ Τραμπ. Παραλίγο να εκλεγεί και νέος Πρόεδρος στην Αυστρία από το εθνικιστικό κόμμα.

Οι μόνοι που δεν καταλαβαίνουν πώς η Ευρώπη αλλάζει γιατί το θέλουν οι πολίτες είναι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο το «χτύπημα» από την Ιταλία αναμένεται να είναι πολύ ηχηρό και θα ακουστεί…

Τη στιγμή που οι αγορές καταρρέουν και ο Ιταλικός Τύπος αποχαιρετά τον Ματέο Ρέντσι το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, το κίνημα των Πέντε Αστέρων που είναι οι ευρωσκεπτικιστές και θέλουν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ζητούν άμεσα εκλογές. Είναι αυτή τη στιγμή το πρώτο κόμμα στην Ιταλία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου