''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αλλαγή συνόρων εις βάρος της Τουρκίας «βλέπει» ο Τούρκος πρωθυπουργός;

Από τη μία ξέγραψε το παράλληλο κράτος του Γκιουλέν, από την άλλη μίλησε για αλλαγή των τουρκικών συνορών (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ) Σοβαρές αποκαλύψεις έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στην Ακαδημία Πολιτικής του ΑΚΡ. Πρώτα αναφέρθηκε σε μυστικά κέντρα εξουσίας, τα οποία μοιράζονταν την εξουσία με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας.
Με αυτά τα κέντρα πολέμησαν οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ, είπε, και για αυτό αντιμετώπισαν κινήσεις αποσταθεροποίησης, που εκπορεύονταν από αυτά.
Στη συνέχεια, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για το παράλληλο κράτος του ιμάμη Γκιουλέν, προδιαγράφοντας το τέλος του.
Όμως η πιο σημαντική αναφορά ήταν αυτή που αφορούσε τη Συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «ο ιδρυτής αυτού του κινήματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένωσε το λαό και έτσι ενωμένοι πορευόμαστε.

Όμως η Τουρκία είναι σε μια δύσκολη καμπή. Υπάρχει ένας λογαριασμός απλήρωτος τα τελευταία εκατό χρόνια. Ο λογαριασμός αυτός τοποθετήθηκε και πάλι μπροστά μας. Ο λογαριασμός αυτός θα καθορίσει την τύχη των εδαφών μας, θα τεθούν σε εφαρμογή πονηρά σχέδια, μπαίνουμε σε μια τέτοια περίοδο».
Πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εξουδετέρωση της «τρομοκρατίας» στο εσωτερικό της χώρας. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, διευκρίνισε, εννοώντας τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησής του για εξομάλυνση των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου