''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Συμμετοχή του φιλοκουρδικού HDP στη συνταγματική αναθεώρηση ζητά η Άγκυρα


Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει και ελπίζει πως όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), θα μετάσχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή που θα αναλάβει τη σύνταξη του νέου Συντάγματος.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει θέσει την εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος στο επίκεντρο της πολιτικής του ατζέντας μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου που του χάρισαν ξανά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην επιτροπή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο εκπονήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και εξακολουθεί να φέρει τη σφραγίδα των στρατιωτικών που το συνέταξαν, όμως δεν υποστηρίζουν το προεδρικό σύστημα που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι έτσι θα συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2090168/simmetochi-tou-filokourdikou-hdp-sti-sintagmatiki-anatheorisi-zita-i-agkira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου