''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ο Περσικός φλέγεται: Το Ριάντ βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Σαναά

Εκτός ελέγχου δείχνει να φεύγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής Ιράν και Σαουδικής Αραβίας
παρά τα οικονομικά – ενεργειακά κοινά συμφέροντα στον Περσικό – να μην μοιάζει τόσο απίθανο πλέον.
Το Ιράν κατηγόρησε ότι αεροσκάφη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού βομβάρδισαν την ιρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.
Το ιρανικό κανάλι Irinn ανέφερε ότι πύραυλοι έπληξαν την πρεσβεία προκαλώντας ζημιές.
Κάτοικοι της Σαναά κάνουν λόγο για δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις, την Πέμπτη το πρωί από τον συνασπισμό, που μάχεται τους –σιίτες- αντάρτες Χούτι, τους οποίους υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Τις τελευταίες ημέρες, έγιναν σφοδρές, εκτεταμένες επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά, στη Χοντάιντα, πόλη όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, αλλά και στην διεκδικούμενη πόλη Τάιζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα κέντρο φροντίδας τυφλών αλλά και τα κεντρικά γραφεία του εμπορικού επιμελητηρίου της Υεμένης.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως από την αρχή του πολέμου έχουν υποστεί ζημιές περίπου 1.000 σχολεία.
Η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας και των σουνιτών συμμάχων τους πολεμούν εναντίον των σιιτών ανταρτών για να αποτρέψουν την επέκταση της ιρανικής επιρροής, που όπως ερίζει το Ριάντ βρίσκεται πίσω από την προέλαση των Χούτι.
Κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία επενέβη στον πόλεμο, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί ήταν άμαχοι.
Η νέα φάση του πολέμου επέτεινε τα ήδη έντονα προβλήματα της πείνας και της κρίσης του συστήματος υγείας στην Υεμένη, που ήταν ήδη η φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Από: tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου