''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σημαντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή! Ετοιμάζεται αμυντικός άξονας Αρμενίας - Ιράν - Ρωσίας!

Τα γεωπολιτικά και αμυντικά σχέδια στην Μέση Ανατολή και στην κεντρική Ασία, ωθούν τις χώρες των περιοχών αυτών να συνασπίζονται σε «άξονες»,
για να προστατευθούν από αυτό που έρχεται . Έτσι πράττει και η Αρμενία, μια χώρα που ευρίσκεται σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ασταθής.

«Νέες εξελίξεις θα λάβουν χώρα στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράν με φόντο την άρση των κυρώσεων με την εν λόγω χώρα», δήλωσε ο Αρμένιος Υφυπουργός Άμυνας Davit Tonoyan κατά την συνάντηση του με δημοσιογράφους, αναφέρει δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal Aravot.am, ο Αρμένιος ΥΦΑΜ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν άλλοι τρόποι στενής στρατιωτικής συνεργασίας και με άλλες χώρες εκτός από την Ρωσία και τις χώρες του συνασπισμού CSTO, ο Tonoyan δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τους συμμάχους μας βασίζεται σε υπάρχουσες συμφωνίες. Από στρατηγική και πολιτική άποψη, έχουμε στενές σχέσεις με το Ιράν. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν, η συνεργασία μας δεν ήταν τόσο μεγάλη το προηγούμενο διάστημα, αλλά μετά τις νέες εξελίξεις θα το πραγματοποιήσουμε. Υπάρχει μια βάση για την επέκταση των σχέσεων με το Ιράν όσον αφορά την στρατιωτική συνεργασία».

Επίσης ο Tonoyan, μίλησε και για την συνεργασία με τους Γεωργιανούς η οποία ενεργοποιείται εκ νέου. «Ελπίζουμε σε μια στρατιωτική συνεργασία με την Τιφλίδα», δήλωσε ο Υφυπουργός, τονίζοντας ότι η είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν θα εμποδίσει την συνεργασία της χώρας αυτής με την Αρμενία.

Υπενθυμίζουμε ότι Αρμένιοι και Ιρανοί έχουν ως κοινό εχθρό το Αζερμπαϊτζάν. Οι μεν Αρμένιοι λόγω της διαμάχης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι δε Ιρανοί το κατηγορούν για αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, μισητό εχθρό της Τεχεράνης.

Αυτό όμως διαφαίνεται η δημιουργία είτε τοπικών συμμαχιών, είτε ολόκληρων αξόνων εναντίον άλλων αξόνων, με φόντο την Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία, είναι γεγονός .

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι λίαν συντόμως θα έχουμε εξελίξεις και σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, λόγω κυρίως την δημιουργίας του κινεζικού δρόμου του μεταξιού από τον οποίο θα διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του χερσαίου παγκόσμιου εμπορίου.
Από: pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου