''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος μετατρέπει τη Σύρτη στη Λιβύη σε νέα πρωτεύουσά του στη Μεσόγειο

Το Ισλαμικό Κράτος μετατρέπει τη Σύρτη στη Λιβύη σε νέα πρωτεύουσά του στη Μεσόγειο
 
Τη Δευτέρα το Ισλαμικό Κράτος έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του την πόλη – λιμάνι Σύρτη στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τοπικά Μέσα, το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί να ανακηρύξει τη Σύρτη ως τρίτη «πρωτεύουσά» του, μετά τη Ράκα στην κεντρική Συρία και τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.
Στόχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι τα πετρέλαια της περιοχής και μια εναλλακτική «πρωτεύουσα» σε περίπτωση που ηττηθεί στη Συρία.
Η Σύρτη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Λιβύη ήταν μια πόλη 100.000 κατοίκων και ιδιαίτερη πατρίδα του Μουαμάρ Καντάφι.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για πρώτη φορά την πόλη μετά από μάχες μίας εβδομάδας.
Οι κάτοικοι της Σύρτης δεν αποδέχτηκαν την εξουσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ξεσηκώθηκαν πολλές φορές για να διώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη τους, ωστόσο, όλες οι εξεγέρσεις τους απέτυχαν, μιας και το Ισλαμικό Κράτος έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην πόλη. Κάποιοι μιλάνε για χιλιάδες τζιχαντιστές.
Την Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη σφράγισε τη μοίρα της Σύρτης, στέλνοντας χιλιάδες άνδρες του να θέσουν ολοκληρωτικά την πόλη υπό τον έλεγχό του.
Στόχος της οργάνωσης ήταν εκκαθαρίσει τα απόνερα της τελευταίας εξέγερσης στις 13 Αυγούστου.
Όπως διαβάζουμε σε αραβικά Μέσα, η Σύρτη όχι μόνο καταλήφθηκε πλήρως από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και θα μετατραπεί σε πρωτεύουσα της οργάνωσης στη βόρεια Αφρική και στη Μεσόγειο.
Τώρα το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στόχο να καταλάβει τη γειτονική πόλη Ατζαμπίγια (Ajdabiyah) και τις προσοδοφόρες πετρελαιοπηγές που την περιβάλλουν στη βόρεια ύπαιθρό της.
Εάν το Ισλαμικό Κράτος καταφέρει να καταλάβει την Ατζαμπίγια και τις πετρελαιοπηγές της, θα ελέγχει πηγάδια πετρελαίου σε τρεις διαφορετικές χώρες.
Οι New York Times γράφουν με τη σειρά τους ότι ενώ οι δυτικές δυνάμεις σφυροκοπούν τη ντε φάκτο «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση προσανατολίζεται να μετατρέψει τη Λιβύη στο εναλλακτικό της «πεδίο μάχης» έτσι κι εάν ηττηθεί στη Συρία, με τη Σύρτη «πρωτεύουσα».
Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να συσπειρώσει πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις της Αφρικής, οι οποίες έχουν ορκιστεί πίστη στον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Προς το παρόν απευθείας υπό τις εντολές του «χαλίφη» βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις που έχουν καταλάβει τη Σύρτη.
H The Wall Street Journal γράφει με τη σειρά της ότι οι οπλαρχηγοί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη κυκλοφορούν ένα σλόγκαν μεταξύ των τζιχαντιστών που φανερώνει τις προθέσεις τους για τη Σύρτη. Λένε ότι «η Σύρτη δεν θα υπολείπεται σε τίποτα από τη Ράκα».
Επίσης, η Σύρτη ως «βάση» βρίσκεται στη μεσογειακή ακτή «απέναντι» από τη δυτική Ευρώπη. Βεβαίως αυτό είναι και «κακό», αφού ως λιμάνι είναι ευάλωτη στο πολεμικό ναυτικό που θα αποφασίσει να την ισοπεδώσει. Και όπως είναι γνωστό, τα κανόνια των πλοίων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα σύγχρονα βομβαρδιστικά αεροσκάφη.
Το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη έχει δυναμώσει και αριθμητικά. Από 200 άνδρες που ήταν όταν ξεκίνησε, ισχυρίζεται ότι έχει πλέον 5.000 τζιχαντιστές στη Λιβύη. Οι δυτικοί υπολογίζουν τη δύναμή του στους 2.000 άνδρες, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει αποδείξει ότι μπορεί να μεγαλώνει «ραγδαία».
Η διχοτόμηση της Λιβύης, μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που έχει καταφύγει στο Τομπρούκ και των ισλαμιστών πραξικοπηματιών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, βοηθά το Ισλαμικό Κράτος να δυναμώνει συνεχώς εκμεταλλευόμενο την εμφύλια σύρραξη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Λιβύη και αρκετοί «βετεράνοι» οπλαρχηγοί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ. Άγνωστο πώς έφτασαν. Φήμες λένε μέσω Μεσογείου, αλλά με ποια καράβια και -κυρίως- από ποια λιμάνια μπάρκαραν.
Βεβαίως στο παρελθόν οι Λίβυοι έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι αφήνει από τα λιμάνια της και φεύγουν σαπιοκάραβα δουλεμπορικά που μεταφέρουν τζιχαντιστές στη Λιβύη. Ναι, και σε ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη έχει βάλει την ουρά του ο Ερντογάν.
Δεν είναι τυχαίο που το Ισλαμικό Κράτος στέλνει Ιρακινούς στη Λιβύη για να οργανώσουν τη νέα «επικράτειά» του. Το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε ως μια ιρακινή οργάνωση (ήταν ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ) και η ηγεσία του είναι Ιρακινοί.
Από τη Σύρτη το Ισλαμικό Κράτος θα μπορέσει να συντονίσει όλες τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Αφρική. Στόχος του είναι και η Τυνησία, η οποία χτίζει τείχος μήκους 160 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Λιβύη.


Από  tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου