''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Στρατιωτικές διευκολύνσεις της Κύπρου στη Ρωσία-Το 73% λέει ΝΑΙ ακόμη και σε ρωσική βάση

Αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία επιθυμούν το 55% των πολιτών,
καθώς δηλώνουν πως θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε πιο στενή σχέση με τη χώρα»
Με τίτλο το ρεπορτάζ αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου- Ρωσίας.
Ειδικότερα και με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης:
Υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας τάσσεται η πλειοψηφία των Κυπρίων, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει  η Κυριακάτικη «Σημερινή». Αν και το 42% των πολιτών πιστεύουν πως θα πρέπει να έχουμε εξίσου στενή σχέση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, το 55% θεωρούν πως πρέπει να επιδιώξουμε στενότερη σχέση με τη Μόσχα. Επτά στους δέκα Κυπρίους είναι, μάλιστα, ανοιχτοί στην παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κατά της τρομοκρατίας, με το 37% να επιθυμούν την παραχώρηση στρατιωτικής βάσης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τρεις στους πέντε πολίτες θα αισθάνονταν μεγαλύτερη ασφάλεια, εάν υπήρχε στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στο νησί.
Παρά την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, οι Κύπριοι δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι το αίσθημα ασφάλειάς τους παραμένει το ίδιο, ενώ δύο στους πέντε αισθάνονται πως έχει μειωθεί.
Αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία επιθυμούν το 55% των πολιτών, καθώς δηλώνουν πως θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε πιο στενή σχέση με τη χώρα. Τέσσερις στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουμε το ίδιο στενή σχέση και με τη Ρωσική Ομοσπονδία και με τις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 3% θα ήθελαν να δουν στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.
Το 73% των πολιτών τάσσονται υπέρ της παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει στη γειτονική Συρία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών. Αντίθετη γνώμη έχει το 27%.
Η ετοιμότητα των Κυπρίων να προσφέρουν στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Μόσχα φαίνεται να σχετίζεται και με το αίσθημα ασφάλειάς τους, καθώς το 66% δηλώνουν ότι θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς εάν υπήρχε στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στο νησί. Αρνητικά τοποθετούνται οι πολίτες σε ποσοστό 34%.
Οι Κύπριοι είναι, πάντως, ανοιχτοί στην παραχώρηση διευκολύνσεων προς τη Ρωσία σε πολλά επίπεδα. Το 37% δηλώνουν, μάλιστα, ότι θα ήθελαν να προσφέρουμε στη Μόσχα στρατιωτική βάση. Το 36% τάσσονται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και το 35% υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης λιμανιών και αεροδρομίων. Το 23% των Κυπρίων επιθυμούν την παραχώρηση δυνατοτήτων ανεφοδιασμού στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά την εκκένωση πληθυσμού, υπέρ τάσσονται το 12%, ενώ 3% πιστεύουν πως πρέπει να δώσουμε στη Μόσχα όποια διευκόλυνση ζητήσει.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ρωσίας στην κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους της από την Τουρκία, οι Κύπριοι, σε ποσοστό 72%, θεωρούν ότι ήταν ήπια και λογική και ορθώς δεν ενεπλάκη σε θερμό επεισόδιο. Μόνο το 15% πιστεύουν ότι ήταν σκληρή, με υπερβολικά μέτρα, ενώ το 13% την εκλαμβάνουν ως ένδειξη αδυναμίας, καθώς εκτιμούν ότι θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερα μέτρα.
Οι απόψεις των Κυπρίων, πάντως, ποικίλλουν, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Το 28% θεωρούν αυτό το σενάριο πολύ πιθανό και το 29% αρκετά. Στην αντίπερα όχθη, το 27% πιστεύουν ότι είναι λίγο πιθανό και το 16% πως δεν είναι καθόλου πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οκτώ στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπλακούν ρωσικές εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 19%. 

http://www.onalert.gr/stories/stratiotikes-dieykolynseis-tis-kyprou-sti-russia/46935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου