''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: «Και εμείς ζητάμε να μας επιστρέψετε τη Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Δράμα»

…σε απάντηση των αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα θρησκευτικά κειμήλια ελληνικών μοναστηριών.
 
Ο λαλίστατος διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, με αφορμή τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, για επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων από ελληνικές μονές της βόρειας Ελλάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τι θα συμβεί, εάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής μας στην Ελλάδα, ζητήσουμε να γυρίσει πίσω (στη Βουλγαρία) η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Δράμα;»

Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου στη βουλγαρική τηλεόραση BTV σε σχέση με το σκάνδαλο που προκλήθηκε με το αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Ελληνική Εκκλησία και υπεραμύνθηκε τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη .

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε, ακόμη, ότι οι αξιώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι αβάσιμες. «Αυτός δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτά τα πράγματα», είπε.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα κειμήλια που αφαιρέθηκαν από τις μονές και τις εκκλησίες με την αποχώρηση των Βουλγάρων από τη Μακεδονία, έχουν διασωθεί και δεν αποτελούν θύματα πολεμικών δράσεων.

«Περίπου 800 εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία και λειτουργικά αντικείμενα έχουν αποθηκευθεί. Μερικά από αυτά εκτίθενται στην έκθεση «Βουλγαρική Αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας». Η αποκατάσταση και η διατήρηση ορισμένων από αυτά συνεχίζεται», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα θέσει ζήτημα των κειμηλίων αυτών, τότε η Βουλγαρία θα ζητήσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, τα οποία θα ενταφιάσει στη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου