''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Δημοψήφισμα ένωσης με τη Ρωσία σχεδιάζει η Νότια Οσετία

 
Στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία προσανατολίζεται ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Λέονιντ Τίμπιλοφ. Σε συνάντηση που είχε με τον σύμβουλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Βλάντισλαβ Σούρκοφ, ο Τίμπιλοφ είπε πως οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει: «Η πολιτική πραγματικότητα είναι τέτοια σήμερα που καλούμαστε να κάνουμε μια ιστορική επιλογή: να επανενωθούμε με την Ρωσία και τον αδελφό ρωσικό λαό, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την επιτυχία της δημοκρατίας μας και του λαού μας για πολλούς αιώνες». Ο Τίμπιλοφ δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ενώ επεσήμανε ότι η απόφαση για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ένωσης της Νότιας Οσετίας έπειτα από ένα δημοψήφισμα θα ληφθεί σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο.
Το ρωσικό κοινοβούλιο, στο μεταξύ δείχνει απρόθυμο να συζητήσει την διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti o πρόεδρος της Επιτροπής για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών της Κρατικής Δούμας. Η Νότια Οσετία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Μόσχα αλλά και η δημοκρατία της Αμπχαζίας την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος τον Αύγουστο του 2008, μετά από την ένοπλη σύγκρουση με την Τιφλίδα. Μετά την ρήξη η Γεωργία κήρυξε τις δύο περιοχές «κατειλημμένα» εδάφη.
Με συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος Πούτιν για την 25η επέτειο της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας (στις 20 Σεπτεμβρίου) επιβεβαίωσε την προθυμία και την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την παροχή κοινωνικής και οικονομική βοήθειας καθώς και αρωγή στην διατήρηση της εθνικής ασφάλειας.
 http://gr.rbth.com/news/2015/10/21/dimopsifisma-enosis-me-ti-rosia-shediazei-i-notia-osetia_484713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου