''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Πως θα κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας το χειμώνα

Πως θα κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας το χειμώνα
Η μεγαλύτερη «μάχη» που δίνουμε κάθε χειμώνα είναι να διατηρήσουμε το σπίτι ζεστό.
Ο κρύος αέρας που εισέρχεται από χαραμάδες, κάτω από τις πόρτες ή από τα παράθυρα μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία και αυξάνει κατά συνέπεια τα έξοδα για θέρμανση.

Φέτος τον χειμώνα για να πετύχουμε μείωση των εξόδων, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τις εισόδους του κρύου αέρα και να τις φράξουμε.
Εξωτερική πόρτα: Η κεντρική πόρτα του διαμερίσματος ή της κατοικίας, αποτελεί την «κύρια» οδό διαφυγής της ζέστης. Το κενό κάτω από την πόρτα είναι η αιτία που η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο «πέφτει» γρήγορα. Η λύση είναι να εξαφανίσουμε αυτό το κενό. Χρησιμοποιούμε αεροστοπ που υπάρχουν στο εμπόριο, εναλλακτικά μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε το δικό μας. Τυλίγουμε σε ρολό ένα χαλάκι όχι πολύ χοντρό, στο πλάτος της πόρτας, το δένουμε και το τοποθετούμε πίσω της με σκοπό να κλείσουμε το κενό. Οι πόρτες ασφαλείας διαθέτουν ρυθμιζόμενο βουρτσάκι, έτσι ελέγχουμε αν πρέπει να το κατεβάσουμε λίγο ακόμα. Τα κενά που υπάρχουν στα πλαϊνά της πόρτας αποτέλεσμα της όχι καλής επαφής με του κουφώματος της πόρτας με τον τοίχο, πρέπει και αυτά να επιδιορθωθούν. Χρησιμοποιούμε ειδική μονωτική κόλλα που προμηθευόμαστε από το εμπόριο.
Παράθυρα: Τα παράθυρα θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά. Τα παλαιού τύπου παράθυρα, δεν εφαρμόζουν απόλυτα επιτρέποντας στη ζέστη να διαφύγει . Μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικά λάστιχα τα οποία θα εφαρμόσουμε περιμετρικά του παραθύρου αλλά και του κουφώματος για να έχουμε την καλύτερη φραγή. Τα παράθυρα αλουμινίου θα πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν φθορές στα λαστιχάκια τους. Ακόμα μια καλή λύση για τις κρύες ημέρες του χειμώνα να χρησιμοποιούμε χοντρά και βαριά υφάσματα για κουρτίνες στα παράθυρα που «βλέπουν» στο Βορρά, επειδή δεν θα αφήσουν τον κρύο αέρα να εισέρθει αλλά ούτε και την ζέστη να διαφύγει.
Τέλος τα χαλιά είναι σημαντικό «όπλο» στη μάχη με το κρύο. Το διαμέρισμα ή το σπίτι θα πρέπει να στρωθεί με χαλιά, ειδικά όπου δεν υπάρχει παρκέ και έχουμε πλακάκι ή μάρμαρο. Τα χαλιά και ιδιαίτερα τα χοντρά θα εμποδίσουν το κρύο μάρμαρο να «ρίξει» την θερμοκρασία του χώρου, προσοχή όμως σε όσους έχον ενδοδαπέδια θέρμανση διότι το χαλί εμποδίζει σε αυτή την περίπτωση.

Από  seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου