''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Προκλητικός Γκρούεφσκι: «Η «Μακεδονία» μας ενώνει δια μέσου των αιώνων»

Προκλητικός Γκρούεφσκι: «Η «Μακεδονία» μας ενώνει δια μέσου των αιώνων»
«Η «Μακεδονία» μας ενώνει δια μέσου των αιώνων» δήλωσε προκλητικά την Τρίτη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, στη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Θέατρο της χώρας για την 24η επέτειο ανεξαρτητοποίησης από την πάλαι ποτέ ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1991.

«Ο συνδετικός ιστός είναι ένα νήμα που διατρέχει όλους τους αιώνες και ενώνει τους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή αυτή, είτε βρισκόταν υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, είτε υπό την φασιστική κατοχή, είτε υπό σερβική και βουλγαρική κυριαρχία, είτε υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είτε υπό το Βυζάντιο και την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή τέλος νωρίτερα στην αρχαιότητα επί Μακεδονίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γκρούεφσκι, επιχειρώντας ουσιαστικά να παρουσιάσει τη χώρα του ως κληρονόμο της αρχαίας Μακεδονίας και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, όπως επεσήμανε στην ομιλία του, το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας είναι η ένταξη στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, που δεν προχωράει λόγω της διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Ο ίδιος ζήτησε την υποστήριξη των υπολοίπων μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «αδικία που δεν συνάδει με τις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Παράλληλα εμφανίστηκε υπέρ ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα, που «δεν θα υποσκάψει τα θεμέλια της χώρας» όπως τόνισε. 

Από  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου