''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τεράστια ποσότητα ουρανίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ιράν πως ανακαλύφθηκε τεράστια ποσότητα ουρανίου σε ορυχείο του. Μέχρι πρότινος Δυτικοί αναλυτές ανέφεραν πως η Τεχεράνη έχει χαμηλά αποθέματα ουρανίου και απαιτείται να κάνει εισαγωγή προκειμένου να «τρέξει» το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το Ιράν θα μπορούσε να καταστεί αυτάρκες σε ουράνιο. Έτσι είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται μεγαλύτερος έλεγχος από τις διεθνείς δυνάμεις, οι οποίες και πρόσφατα πέτυχαν συμφωνία με το Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Δεν μπορώ ακόμα να ανακοινώσω το ποσό του ουρανίου που ανακαλύψαμε στο ορυχείο», ανέφερε ο Ιρανός επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
«Το καλό είναι πως παρά το γεγονός ότι από τις εναέριες έρευνες για ουράνιο δεν ήμασταν τόσο αισιόδοξοι, τελικά η νέα ανακάλυψη μας έκανε να αισιοδοξούμε για τα αποθέματα της χώρας (σε ουράνιο)».
Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλλον αμήχανα, ανακοίνωσε ότι και τα νέα κοιτάσματα ουρανίου θα υποβληθούν στο ίδιο καθεστώς ελέγχου με τα προϋπάρχοντα, όπως προκύπτει από την συμφωνία των Δυτικών δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το Ιράν αρνείται ότι έχει προσπαθήσει να εισάγει ουράνιο από το Καζακστάν και την Ζιμπάμπουε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου