''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σταμναγκάθι, ένα κρητικό χόρτο με ευεργετικές ιδιότητες


Το σταμναγκάθι (Cichorium spinosum) φάρμακο για τους αρχαίους, όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης, χαίρει δικαιολογημένα μεγάλης εκτίμησης στην Κρήτη. Το σταμναγκάθι είναι μια άγρια ποικιλία ραδικιού, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες.

Τρώγεται με λάδι και ξίδι. Το φυτό σταμναγκάθι είναι θάμνος αγκαθωτός και η ονομασία του οφείλεται σε μια παλιά συνήθεια των Κρητών, όταν με τους θάμνους αυτούς σκέπαζαν τα στόμια των σταμνιών για να μην μπαίνουν ζωύφια μέσα στο νερό. Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμοποιείται το χλωρό κρεμμύδι και κυρίως τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο. Επίσης καταναλώνεται βραστό σε σαλάτες, με αρνί ή κατσίκι φρικασέ.
Το σταμναγκάθι έχει πλούσια θρεπτική–διατροφική αξία διότι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, α-τοκοφερόλη και φαινόλες. Επίσης περιέχει γλουταθειόνη η οποια είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες α-λινολενικού οξέος (44.4 mg /100 γρ.).
Δεδομένου ότι μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα, θα πρέπει να διερευνηθεί το δυναμικό του για την αγροτική ανάπτυξη και να αποτελέσει μια ιδιαίτερα επικερδή εναλλακτική καλλιέργεια. Πανεπιστημιακή μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου κατέδειξε ότι το σταμναγκάθι μπορεί να καλλιεργηθεί θαυμάσια και σε βιολογική καλλιέργεια χωρίς πρόβλημα. Καθαρά κέρδη που φθάνουν να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ ανά στρέμμα σε ετήσια βάση αποδίδει το περιζήτητο σταμναγκάθι, που κάνει θραύση στην εγχώρια αγορά παρά την υψηλή τιμή του, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για το προϊόν από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου