''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μαζική διαδήλωση για την ανεξαρτησία καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Καταλονία

Μαζική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας οργανώνεται σήμερα Παρασκευή στη Βαρκελώνη, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου, που θεωρούνται ανεπίσημο δημοψήφισμα για απόσχιση από την Ισπανία. 

Η συγκέντρωση, που συμπίπτει με την εθνική εορτή της Καταλονίας, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Εάν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας κερδίσουν τουλάχιστον 68 έδρες στην 135μελή τοπική Βουλή, ο επαρχιακός πρόεδρος Αρτούρ Μας έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει σε κίνηση ένανοδικό χάρτη 18 μηνών που θα οδηγεί στην απόσχιση.

Το κεντρικό σύνθημα της πορείας θα είναι «Ας αρχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα χώρα».

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί παράνομη κάθε κίνηση ανεξαρτητοποίησης από την πλευρά της Καταλονίας, πόσο μάλλον μια μονομερή διακήρυξη πλήρους αυτονόμησης.

Η Μαδρίτη έχει επανειλημμένα καταγγείλει ως παράνομη κάθε προσπάθεια της Βαρκελώνης να οργανώσει δημοψήφισμα για την υπόθεση, αν και το 2014 ένα έλαβε χώρα ένα συμβολικό δημοψήφισμα.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως κάθε απόσχιση περιοχής από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σημάνει αυτόματα και έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη, με νέα ενταξιακή διαδικασία.

Με δεδομένο ότι η Ισπανία αποτελεί μέρος της ευρωζώνης, στην περίπτωση της Καταλονίας τυχόν έξοδος από την Ε.Ε. κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει και έξοδος από το κοινό νόμισμα.

πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου