''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Οι Άραβες είναι εδώ! Έμπρακτο ενδιαφέρον για αγορά όπλων και πυρομαχικών από Ελλάδα

Οι Άραβες είναι εδώ! Έμπρακτο ενδιαφέρον για αγορά όπλων και πυρομαχικών από Ελλάδα
Οι ΄Αραβες είναι εδώ! Οι σχέσεις της Ελλάδας μ΄ όλες σχεδόν τις χώρες της Μέσης Ανατολής μπορεί να έχουν περάσει “από 40 κύματα” τα τελευταία χρόνια, κυρίως με δική μας ευθύνη,αλλά πάντα θεωρούνται καλές. 

Η ισορροπία που η Ελλάδα κλήθηκε να διατηρήσει μεταξύ των θερμών σχέσεων της με το Ισραήλ και των παραδοσιακών της σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και την Μέση Ανατολή δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αλλά αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις ειδικά στον τομέα των ελληνικών εξοπλισμών τα πράγματα πάνε καλά. Και για να μην βγάλετε λάθος συμπεράσματα δεν αγοράζουμε εμείς τίποτα. Πουλάμε!
Η υπόθεση την πώλησης των μεταχειρισμένων BMP-1 στην Αίγυπτο ,όπως μαθαίνουμε ήταν μόνο η αρχή. Οι πληροφορίες του Onalert.gr αναφέρουν ότι αυτή τη περίοδο αρκετές αραβικές χώρες έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την αγορά “ελεφρού οπλισμού” και πυρομαχικών από την Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά μεταχειρισμένου υλικού από την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές θέτουν ως ρεαλιστικό στόχο να συγκεντρωθούν τουλάχιστον τα 200 από τα 300 εκατομμύρια των νέων περικοπών που ζητούν οι δανειστές από την Εθνική Άμυνα. Μακάρι να είναι έτσι και τέλος πάντων όσο χρήμα κι αν συγκεντρωθεί ,ευπρόσδεκτο είναι.
Φυσικά η προθυμία αραβικών χωρών να προχωρήσουν σ΄ αυτές τις πομήθειες δεν είναι τυχαία.
Το ενδιαφέρον των αράβων όμως έχει εκδηλωθεί και εκτός ελληνικών εξοπλισμών.
Τέσσερα νέα Επιχειρηματικά Συμβούλια (Business Councils) θεσπίστηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία τα Επιχειρηματικά Συμβούλια (Business Councils) Ελλάδας-Κατάρ, Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας-Κουβέιτ, με πρωτοβουλία του πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλου.

Πρόεδρος των νέων Επιχειρηματικών Συμβουλίων (Business Councils) είναι ο κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν συσφίξει τους δεσμούς τους με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την αύξηση του εμπορίου, των επιχειρηματικών συνεργασιών και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εισέλθουν στις αγορές αυτές με προϊόντα, υπηρεσίες και επενδυτικά σχέδια, καθώς υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για μεγαλύτερες επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες. Όλες αυτές οι χώρες έχουν εκφράσει το ένθερμο ενδιαφέρον τους για συνεργασία με την Ελλάδα και είναι πρόθεσή μας να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα που θα καθιστά αυτή τη συνεργασία δυνατή. Θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των επενδύσεων και του εμπορίου ανάμεσα στην Ελλάδα και αυτά τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Τα μέλη μας είναι πολύ έμπειροι επιχειρηματίες οι οποίοι κατανοούν τις τεράστιες δυνατότητες που προκύπτουν από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Και συμπλήρωσε: «Ευκαιρίες υπάρχουν και είναι πολλές, από νέες συνεργασίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και σημαντικές επενδύσεις από τις χώρες του Περσικού Κόλπου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χαίρει θετικής αντιμετώπισης από τους Άραβες εταίρους μας και εμείς έχουμε την πρόθεση να προωθήσουμε τη φιλία και την κατανόηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να υλοποιηθούν επιτυχημένες συμφωνίες».

Ο κ. Μίχαλος κατέληξε λέγοντας: «Προσφέρονται εξαιρετικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν στις αγορές του Περσικού Κόλπου. Οι αγορές είναι πιο ώριμες και ταυτόχρονα ο Έλληνας επιχειρηματίας και το ελληνικό εμπορικό σήμα (brand) έχουν κερδίσει το σεβασμό και αναγνωρίζονται για την αξία τους, την ποιότητα και την καινοτομία».

Μεταξύ των μελών των νέων Επιχειρηματικών Συμβουλίων (Business Councils) είναι οι εταιρείες Aldemar Resorts, ΑΝEK Lines, BCA Group, Consolidated Contractors Company, Intracom Holdings, Intralot, Pharmathen, Stealth Maritime Corporation, Terna, Βιοχάλκο, Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τράπεζα Πειραιώς και άλλες.



Από  onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου