''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η Τουρκία Κλιμακώνει την Ένταση στο Αιγαίο.

Ενδεχόμενη Συμμετοχή  του ΝΑΤΟ  και  ΗΠΑ
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι πλέον δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές  φθάνουν στο πιο κρίσιμο σημείο τους.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πάγια τακτική της η Τουρκία για άλλη μια φορά επιλέγει για να κλιμακώσει την επιθετική της τακτική στο Αιγαίο. Έτσι ενώ δεν πέρασε μια εβδομάδα που ζήτησε δέσμευση μεγάλης περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο ως πεδίο βολής μέχρι το τέλος του έτους, επανήλθε για δέσμευση και νέας περιοχής για ναυτική άσκηση  ανατολικά της Σκύρου.
Η τουρκική κίνηση φυσικά προκάλεσε την αντίδραση του ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ, ενώ δείχνει , ως συνήθως, αφερέγγυα στις συμφωνίες της , που στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ  σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ασκήσεις κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο Αιγαίο.  Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί από την Άγκυρα να ακυρώσει την άσκηση και να σεβαστεί τη  συμφωνία  που υπογράφηκε το 1988.
Η συγκεκριμένη κίνηση παρότι αποτελεί συνήθη πρακτική της γείτονος αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθόσον αυτή ακολουθεί σειρά γεγονότων που συνιστούν κλιμάκωση της τακτικής της έντασης στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα πριν από δύο εβδομάδες τουρκικό πλοίο υποκλοπών είχε εισέλθει σε οριοθετημένο πεδίο βολής κατά την διάρκεια άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, με την οποία δέσμευσε μέχρι το τέλος του χρόνου,  τον διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου, Αϊ-Στράτη, της νησίδας Πιπέρι  και ανατολικά της Σκύρου.
Στο ίδιο πλαίσιο θεωρείται και η προ ημερών επίκληση από μέρους της Τουρκίας της Συμφωνίας της Βέρνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1976, βάση της οποίας  απομάκρυνε ερευνητικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων από τα διεθνή ύδατα ανατολικά της Θάσου όπου πραγματοποιούσε έρευνες.   Βέβαια πρόκειται για συμφωνία που η Ελλάδα έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν  ισχύει πλέον, κάτι που όμως δεν αποδέχεται η Τουρκία.
Σύμφωνα με ανάλυση μας στο pentapostagma.gr  θεωρούμε  ότι η κατάσταση βαίνει προς κλιμάκωση στο Αιγαίο,  με την Τουρκία να επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τα κρίσιμα Ελληνικά  προβλήματα. Είναι ερώτημα η στάση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη κρίση στο Αιγαίο, σίγουρα με την Ελλάδα στην ευρωζώνη και σύμμαχο  το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν ενημερωθεί ,  το τελευταίο που θα ήθελαν, είναι να  συμβεί οτιδήποτε αρνητικό στο Αιγαίο που θα κλόνιζε ίσως ανεπανόρθωτα την ενότητα του ΝΑΤΟ.  Όσο όμως παρατηρείται απόκλιση της Ελλάδας ή πρόθεση τέτοιας ενέργειας , ενδεχομένως η κρίση να έχει και τις ευλογίες των ΗΠΑ θέλοντας να επαναφέρει την Ελλάδα στο ‘’ίσιο’’ δρόμο, γεγονός που αναδείξαμε με πρόσφατο άρθρο μας.  Σε τέτοια περίπτωση η εμπλοκή της Ρωσίας  φαίνεται αναπόφευκτη  και τότε όλα είναι ανοικτά.

Από: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου