''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Σκοπιανοί του Καναδά κατά της έκθεσης «Ελληνες»

Σκοπιανοί του Καναδά κατά της έκθεσης «Ελληνες»
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», με δεκάδες αρχαία αντικείμενα από την Ελλάδα, μπορεί να συνεχίζει την θριαμβευτική της πορεία στον Καναδά, ωστόσο οι αντιδράσεις από εθνικιστικές οργανώσεις Σκοπιανών της χώρας δεν λένε να κοπάσουν.

Μετά το Μόντρεαλ, η έκθεση παρουσιάζεται πλέον στο Μουσείο Πολιτισμού στην Οττάβα και καθημερινά την επισκέπτονται εκατοντάδες επισκέπτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως η έκθεση «προπαγανδίζει» την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θεωρούν πρόγονό τους. «Η έκθεση αποτελεί μια έντονη προπαγανδιστική εκστρατεία της Ελλάδας, με στόχο να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν "Έλληνες". Μια έκθεση που δεν έχει καμία βάση στην ιστορική πραγματικότητα και είναι μέρος της ρατσιστικής πολιτικής της Ελλάδας της αρνείται την ύπαρξη των «Μακεδόνων» σε οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία» αναφέρει προκλητική ανακοίνωση της οργάνωσης ΜΗΡΜΙ (“Macedonian” Human Rights Movement International) που έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά., ζητώντας από τους Σκοπιανούς της χώρας να αποστείλουν mail διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα, αλλά και στα μουσεία –σε Καναδά και ΗΠΑ- που θα φιλοξενήσουν την ελληνική έκθεση.
Η ΜΗΡΜΙ μάλιστα, απαιτεί από το υπουργείο Πολιτισμού του Καναδά, να διακόψει την έκθεση που «παραποιεί» την ιστορική –σύμφωνα με τους Σκοπιανούς- πραγματικότητα.
Ωστόσο οι κραυγές των φανατικών Σκοπιανών του Καναδά, δεν φαίνεται πως πτόησαν τους επισκέπτες της έκθεσης, που τουλάχιστον στην περίπτωση του Μόντρεαλ «έσπασε» όλα τα ρεκόρ επισκεψιμότητας από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, το 1992.
Η έκθεση θα παραμείνει στην Οττάβα -το οποίο δέχεται ετησίως 1,2 εκ. επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο- έως τις 12 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Field Museum στο Σικάγο (24/11/2015-10/4/2016) και στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον.
Για τον προσεχή Ιούλιο η εθνικιστική οργάνωση ΜΗΡΜΙ του Καναδά, μαζί με το φιλοσκοπιανό κόμμα «Ουράνιο Τόξο» (0,10% στις Ευρωεκλογές του 2014) ανακοίνωσαν πως θα διοργανώσουν προκλητικό συνέδριο στην Μελίτη της Φλώρινας, με θέμα προκειμένου να αναλύσουν την σύγχρονη «μακεδονική» ιστορία από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως αυτή της γλωσσολογίας, της ανθρωπολογίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας.


Από  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου