''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ο «κινεζικός δράκος» απειλεί ευθέως ΗΠΑ και Ιαπωνία στο δυτικό Ειρηνικό.

Για πρώτη φορά μεταπολεμικά και την επανάσταση του Μάο τσε Τούνγκ, το 1949, η Κίνα , ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις ΗΠΑ , « ότι είναι υπερδύναμη και έτσι πρέπει να την υπολογίζουν από εδώ και πέρα». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν θα « επιτρέψει ποτέ στην Ουάσιγκτον να παρέμβει στα ζητήματα της περιοχής».

Το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της άμυνας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εναντίον του, αναφέρει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων china.org.cn .

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχοι » εναντίον της Κίνας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Άμυνας Geng Yansheng, στην μηνιαία συνέντευξη Τύπου.

Τα σχόλια του Geng ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των κατευθυντήριων γραμμών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, σχετικά με την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, μετά την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών και άμυνας στην Νέα Υόρκη.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εξαλείφουν τα σημερινά γεωγραφικά όρια σχετικά με τις δραστηριότητες των ιαπωνικών δυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον επανέλαβε την θέση της ότι τα νησιά Diaoyu/Senkakou στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της ιαπωνικής διοίκησης, και εμπίπτουν ΕΠΙΣΗΣ στο πεδίο εφαρμογής της αμυντικής συνθήκης του 1952 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που αφορά την αμοιβαία συνεργασία στο τομέα της ασφάλειας.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε χώρα που εμπλέκεται πέρα από την περιοχή της , και παρεμβαίνει σε διαφορές που αφορούν την εδαφική κυριαρχία και τα δικαιώματα θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών χωρών. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα και την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος ανταπαντώντας στους Αμερικανούς. .!!!

«Όλα τα μέρη πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις της ισχυρής συνθήκης άμυνας ΗΠΑ-Ιαπωνίας , και την επέκταση του αποτελέσματος της αμυντικής συνεργασίας τους, για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Geng, τονίζοντας ότι αυτή η στρατιωτική συμμαχία , είναι πλέον ξεπερασμένη και έρχεται σε αντίθεση με το ζήτημα της παγκόσμιας ειρήνης, της ανάπτυξης, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.

«Η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ είναι ένας διμερής διακανονισμός που υλοποιήθηκε κάτω από ειδικές ιστορικές συνθήκες. Δεν πρέπει η συμφωνία αυτή να επεκταθεί πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής μιας διμερούς συμφωνίας , ή να υπονομεύσει τα συμφέροντα τρίτων μερών», είπε ο Geng.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια για την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την ανάπτυξη άλλων χωρών, χωρίς να επιδιώκει μονομερώς τα δικά της συμφέροντα », δήλωσε ο Geng.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapsotagma.gr, Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της μονομερούς ανακήρυξης ζώνης εναερίου ελέγχου από την Κίνα δεν ήταν η άμεση κατοχύρωση του ελέγχου επί των ακατοίκητων βραχονησίδων Σενκάκου-Ντιαογού, οι οποίες προσαρτήθηκαν από την Ιαπωνία το 1895. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο ακολουθεί μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, επιχειρώντας να κατοχυρώσει δικαιώματα «συγκυριαρχίας» με την Ιαπωνία στη διαφιλονικούμενη περιοχή, ευελπιστώντας ότι χάρη στο αυξανόμενο οικονομικό του βάρος θα προσελκύσει, στην πορεία του χρόνου, τους περισσότερους εκ των γειτόνων του στο πλευρό του.

pentapostagma.gr
freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου