''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Συρία: Κούρδοι απελευθέρωσαν 14 χωριά Ασσυρίων χριστιανών από τους τζιχαντιστές


Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από 14 χριστιανικά ασσυριακά χωριά τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.
"Έπειτα από δεκαήμερες μάχες οι Κούρδοι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο των 14 χωριών που είχε καταλάβει το ΙΚ από τον Φεβρουάριο", δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 23 Φεβρουαρίου το ΙΚ εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή Χάντουρ, όπου υπάρχουν 35 ασσυριακά χριστιανικά χωριά και οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τα 14 από αυτά, εκδιώκοντας περίπου 5.000 ανθρώπους. Το ΙΚ κρατά ακόμη ομήρους 210 Ασσύριους.

Στη Συρία ζουν περίπου 30.000 Ασσύριοι, μέλη μιας κοινότητας από τις πρώτες που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Αποτελούν δηλαδή το 2,5% του 1,2 εκατομμυρίου χριστιανών κατοίκων της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς κατοικούν στα 35 χωριά της επαρχίας Χασάκε. Τα χωριά αυτά σήμερα ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις και, ορισμένα, από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Οσάμα Έντουαρντ, διευθυντής του Ασσυριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Στοκχόλμη, υποστήριξε ότι οι Κούρδοι μπόρεσαν να θέσουν τα χωριά υπό τον έλεγχό τους "χάρη στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού" που μάχεται τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία. Σε φωτογραφίες που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Έντουαρντ είπε ότι "φαίνονται μεγάλες καταστροφές στα σπίτια και τις εκκλησίες".
"Οι περισσότεροι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν επειδή το ΙΚ μπορεί να παγίδευσε με εκρηκτικά τα σπίτια τους", πρόσθεσε.


Πηγή:ΑΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου