''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Χιλιάδες Ιρανοί πανηγύρισαν τη συμφωνία για τα πυρηνικά (φωτο)

Χιλιάδες Ιρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και των άλλων μεγάλων πόλεων του Ιράν, την Πέμπτη το βράδυ, για να πανηγυρίσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χώρα τους με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, που εάν τηρηθεί θα σημάνει την άρση πολλών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Περσία.



Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο βλέπουμε νεαρούς Πέρσες (Ιρανούς) να χορεύουν, να κορνάρουν στους δρόμους, να εκδηλώνουν δηλαδή τη χαρά τους όπως και εμείς εδώ στην Ελλάδα.

Ο λαός του Ιράν, δηλαδή οι Πέρσες, ένας αρχαίος και υπερήφανος λαός συγγενικός με τους ευρωπαϊκά έθνη (οι «Άριοι» είναι οι Ιρανοί), θεωρεί ότι με την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα θα ομαλοποιηθούν πολλά στη δημόσια και ιδιωτική ζωή τους.

Από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν τη συμφωνία ήταν η Ρωσία, εκτιμώντας ότι συνιστά μια αναγνώριση του «άνευ όρων» δικαιώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σε αυτή τη συμφωνία διατυπώνεται εκ νέου η αρχή που έχει διατυπώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλαδή το άνευ όρων δικαίωμα του Ιράν να διαθέτει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωσή του.

Επίσης, η ρωσική διπλωματία έκρινε ότι η συμφωνία η οποία επετεύχθη στη Λωζάνη θα συμβάλλει να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εν μέρει διότι η Τεχεράνη θα είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος πιο ενεργά στις προσπάθειες για τη διευθέτηση κρίσεων στην περιοχή.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε να κάνει «μασάζ» στους σφόδρα αντιιρανούς συμμάχους των ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, και συζήτησαν σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Λωζάνη της Ελβετίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης τον Σαλμάν και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στην εξοχική του κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ για μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα συνεχιστούν οι συζητήσεις γύρω από το Ιράν.

Ακόμα, ο Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετιανιάχου, για το ίδιο θέμα.

Ο Ομπάμα είπε στον Νετανιάχου ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης λύσης που αποσκοπεί στον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν και τον αποκλεισμό της δυνατότητας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η πρόοδος στο πυρηνικό μέτωπο δεν μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με την «υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία αλλά και τις απειλές εναντίον του Ισραήλ».


tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου